Τσακαλώτος: Θέλω το ΔΝΤ στο πρόγραμμα – Ο Σόιμπλε θα πρέπει κάτι να δώσει

Τσακαλώτος: Θέλω το ΔΝΤ στο πρόγραμμα – Ο Σόιμπλε θα πρέπει κάτι να δώσει

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι υπάρχουν αντιφάσεις στην στάση της γερμανικής πλευράς για το χρέος και ότι η θέση του Σόιμπλε δεν είναι ρεαλιστική. 

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σε συνεντευξή που παραχώρησε στο Bloomberg, τόνισε την αντιφατική στάση της γερμανικής πλευράς. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αντίθεση της Γερμανίας για την ελάφρυνση του χρέους συγκρούεται με την απαίτησή της να μετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Όπως δήλωσε, το μήνυμα πέρασε στον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε τον οποίο συνάντησε χθες.

Σύμφωνα με τις ίδες πηγές η Κριστίν Λαγκάρντ, έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για το κατά πόσο η χώρα μπορεί να ανακάμψει χωρίς μείωση του φορτίου του βάρους χρέους, ενώ ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας ότι δεν πληρώνει τόκους για πάνω από μια δεκαετία.

Ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  Το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει έως το τέλος του έτους για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι, κάτι που αποτέλεσε βασική προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τη γερμανικού βουλή.

Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα «θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα μετέχει και δεν θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση χρέους», είπε ο έλληνας υπουργός. «Κάτι θα πρέπει να δώσει εδώ και νομίζω ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό».

«Είναι πανούργος πολιτικός. Βρίσκεται τριγύρω για πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις και τα τρία αυτά», είπε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίασε την Ελλάδα με μια γαζέλα που προσπαθεί να αποφύγει να παγιδευτεί από δυο ελέφαντες που τσακώνονται, σε αυτή την περίπτωση τη Γερμανία και το ΔΝΤ. «Πρέπει να πιέσουμε τους ανθρώπους να κάτσουν κάτω και να βρουν μια λύση», τόνισε.

Σήμερα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ,  θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και  με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.