Τσακίρης: Παροδικό φαινόμενο οι ανατιμήσεις στην αγορά – Σύντομα θα αποκλιμακωθούν

Τσακίρης: Παροδικό φαινόμενο οι ανατιμήσεις στην αγορά – Σύντομα θα αποκλιμακωθούν
O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλάει σε συνέντευξη τύπου , την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020. Τα μέτρα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις εξειδίκευσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εκτίμηση ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι ένα παροδικό φαινόμενο που σύντομα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται έκανε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός τόνισε ότι η ζήτηση μετά την πανδημία σημείωσε μεγάλη αύξηση που δεν συνδέθηκε με την προσφορά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης καθώς θα γίνουν -όπως ανέφερε- επενδυτικές ενέσεις, υπογραμμίζοντας ότι έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες.

Παράλληλα, τόνισε πως το ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας, όπως τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και τα εμβόλια της γρίπης, ενώ σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων είπε πως στόχος είναι να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ.

Καταληκτικά, υπογράμμισε πρέπει να ανοίξει το πελατολόγιο των τραπεζών ώστε περισσότεροι πελάτες να λαμβάνουν χρηματοδότηση με τη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου.

Ανατιμήσεις

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στην αγορά, ο υφυπουργός είπε: «Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα κύκλο οικονομικής ανωμαλίας η οποία έχει διαταράξει εντελώς αυτά που ξέραμε για τον οικονομικό κύκλο. Πλέον οι καμπύλες του οικονομικού κύκλου εξελίσσονται πολύ αυξητικά ή μειούμενες αντίστοιχα και θεωρώ προσωπικά ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι σε εξέλιξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξέρουμε όλοι ότι οδηγείται από την ενέργεια εκεί οφείλεται κατά βάση η αύξηση των τιμών, είναι παροδικό και σύντομα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Δυστυχώς ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η αποκλιμάκωσή του θα είναι με τον ίδιο βαθμό όπως κλιμακώθηκε. Η αγορά αντιδρά γρήγορα σε οποιεσδήποτε αλλαγές. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τις υπολοιπες χώρες της ΕΕ και αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη που είχαμε αμέσως μετά τον κορονοϊό, όπως επίσης προφανώς και στα μέτρα, προληπτικά που έλαβε η κυβέρνηση τόσο κατά τη διάρκεια του κορονοϊού αλλά όσο και τώρα με την εμφάνιση των ανατιμήσεων. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι το φαινόμενο θα αποκλιμακωθεί πολύ γρήγορα, έτσι όπως εμφανίστηκε έτσι θα φύγει και η αγορά θα ισορροπήσει. Μην ξεχνάμε ότι η ζήτηση αμέσως μετά την πανδημία σημείωσε μια τεράστια αύξηση, δεν συνέπιπτε με την αντίστοιχη προσφορά και κατά συνέπεια είχαμε αυτό το φαινόμενο το οποίο συνεπικουρήθηκε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό μόνο και μόνο από τις τιμές της ενέργειας που ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλου είδους παιχνίδια γεωπολιτικά κλπ».

ΜμΕ και χρηματοδότηση

Για το αν υπάρχει στόχευση για αύξηση της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ ο κ. Τσακίρης δήλωσε: «Βεβαίως και αυτός είναι ο στόχος. Οι μεγάλες επενδύσεις προφανώς σε κάποιο βαθμό συμπαρασύρουν και το λεγόμενο οικοσύστημα τριγύρω των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι η μοναδική στόχευση του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητα του νέου ΕΣΠΑ το οποίο ανέρχεται σε 4 δισ. Οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ είναι σε ό,τι αφορά τη στόχευση θα είναι καθαρά επενδυτικό με προτεραιότητα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και εκεί οδηγούμαστε. ‘Αρα δεν θα έχουμε κεφάλαια κίνησης και ενέσεις ρευστότητας, θα έχουμε ενέσεις επενδυτικές προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί αυτές που θέλουν να προχωρήσουν και όχι απλά να επιβιώσουν πρέπει να μετασχηματιστούν, να γίνουν πιο πράσινες, να γίνουν πιο ψηφιακές, να κάνουν τις αντίστοιχες επενδύσεις έτσι ώστε να παραμείνουν ή να γίνουν πιο ανταγωνιστικές από ότι είναι τώρα. Είναι ο μόνος τρόπος όχι μόνο για αυτές να επιβιώσουν αλλά και η οικονομία γενικότερα να ανθίσει και να συμπαρασύρει όλους τους κλάδους».

Επιπλέον ερωτηθείς πόσο γρήγορα θα πάρουν οι επιχειρήσεις τα χρήματα από το ΕΣΠΑ ανέφερε: «Έχουμε απλοποιήσει πάρα πολύ τις διαδικασίες. Είδατε ότι οι τελευταίες προσκλήσεις πάνε πάρα πολύ γρήγορα, υπάρχουν προσκλήσεις που πληρώνουμε πριν καν ακόμα η πρόσκληση κλείσει. Θεωρώ, και είναι στόχος δικός μου, τα φαινόμενα που είχαμε τα παλαιότερα χρόνια να εντάσσεσαι σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να παίρνεις τα χρήματα μετά από ένα μπορεί και δύο χρόνια, εμείς ακόμα πληρώνουμε του ’16 γιατί οι προσκλήσεις που έβγαιναν ήταν τόσο μπλεγμένες, τα δικαιολογητικά τόσο πολλά. Έχουμε επιχειρήσεις, και είναι λυπηρό και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, που όταν κάναν αίτηση ήταν 40 άτομα και μπαίναν στις μικρές κι τώρα που είναι να εισπράξουν τα χρήματα είναι 55 άτομα -δηλαδή μεγάλωσε η επιχείρηση που είναι καλά νέα αυτά- αλλά δεν μπορούν να το πάρουν γιατί από μικρές έγιναν μεσαίες. ‘Αρα τρομερή απλοποίηση και στόχος δικός μας-νομίζω ότι είμαστε στην ίδια βάρκα με την αγορά και την επιχειρηματικότητα- είναι τα χρήματα να πάνε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην πραγματική οικονομία, να γυρίσουνε πίσω σε εμάς, να τα ξαναδώσουμε εμείς, με απλά λόγια να κυκλοφορεί το χρήμα».

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες ο υφυπουργός ανέφερε τα εξης: «Οι πελάτες των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις είναι περίπου 40 χιλιάδες σε σύνολο 800 χιλιάδων άρα έχουν ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι πελατών. Θα έρθουμε να βοηθήσουμε μέσω του ΕΣΠΑ με τα λεγόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό που κάνει το ΕΣΠΑ είναι να μειώνει το ρίσκο των τραπεζών έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έτσι ώστε να αυξάνεται η ροή χρηματοδότησης. Πρέπει να ανοίξει το πελατολόγιο των τραπεζών έτσι ώστε περισσότεροι πελάτες να πηγαίνουν και να λαμβάνουν χρηματοδότηση με τη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου μέσω αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα κάνουμε από το ΕΣΠΑ».

Σύστημα Υγείας και ΕΣΠΑ

Για το αν ένα κομμάτι του ΕΣΠΑ θα επεκταθεί στην ενίσχυση του συστήματος υγείας ο ίδιος ανέφερε: «Όπου και να γυρίσετε γύρω σας σχεδόν τα πάντα είναι ΕΣΠΑ απλά δεν φαίνεται. Το ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει πάρα πολύ τον τομέα της υγείας ξεκινώντας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Για παράδειγμα τώρα χρηματοδοτούμε για πρώτη φορά τα εμβόλια της γρίπης. ‘Αρα ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΠΑ πηγαίνει στην υγεία και θα πηγαίνει στην υγεία ειδικά σε κρίσιμες υποδομές και στοχεύουμε ακόμα πιο πολύ να εξειδικεύσουμε αυτά τα επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε να μπορούμε να προετοιμαζόμαστε και για το μέλλον γιατί πανδημίες, κρίσεις, φυσικές καταστροφές για παράδειγμα θα μας επισκέπτονται θεωρώ συχνότερα. ‘Αρα έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει σημαντικά το κομμάτι της υγείας μέσω ΕΣΠΑ, υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός και για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων τόνισε: «Γνώμη μου είναι ότι είναι ένας από τους λίγους μονόδρομους που πρέπει να πάρουμε σαν οικονομία προκειμένου να αναπτυχθούμε γρήγορα και σημαντικά. Η καινοτομία και τη τεχνολογία παρότι δεν έχουν σύνορα, νομίζω ότι εμείς έχουμε σαν χώρα (σ.σ. έχουμε) τις δυνατότητες να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ. Έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα των νεοφυών, καινοτόμων και τεχνολογικών επιχειρήσεων. Έχουμε δει εταιρείες να εξαγοράζονται, να μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα και όλο αυτό χάρη στα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε εισαγάγει σε αυτό το κομμάτι τόσο από τη μεριά της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας επενδύσεων, του παλιού ταμείου το οποίο επενδύει σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, όσο και από το κομμάτι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. ‘Αρα βλέπουμε ένα πραγματικό οργασμό σε αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα. Το δικό μου το κομμάτι είναι συνέχεια να εισάγουμε στην αγορά χρηματοδοτικά εργαλεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, είναι αυτό που λέμε επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο προκειμένου να μεταπηδάνε από στάδιο σε στάδιο ανάπτυξης. Για παράδειγμα υπάρχει ένα πρόγραμμα 60 εκατομμυρίων που λέγεται «accelerate» το οποίο αφορά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για μεταφορά τεχνολογίας από ερευνητικά ιδρύματα προς την αγορά. Ξεκινάμε ένα καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν το προϊόν, έχουν κάνει κατι αλλά θέλουν να βγουν στην αγορά. Τώρα θα ξεκινήσει πρόγραμμα μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων για τους λεγόμενους «επιχειρηματικούς αγγέλους». Η κυβέρνηση έχει φτιάξει πάρα πολύ το νομικό πλαίσιο των «επιχειρηματικών αγγέλων» τώρα έρχεται και η συγχρηματοδότηση από εμάς. Αυτό το οικοσύστημα μεγαλώνει επιθετικά, είναι σαν τα νούφαρα, τα δύο γίνονται τέσσερα και τα τέσσερα, οκτώ. Σε ένα χρονο από τώρα αν όλα πάνε και έτσι όπως τα έχουμε σχεδιάσει αυτός ο κλάδος θα φέρνει πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι στο ΑΕΠ της χώρας όπως επίσης θα προσεγγίσει μυαλά τόσο ελληνικά που έχουν ήδη φύγει αλλά όσο και ξένα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ