Τσαβούσογλου: Κανένα «παζάρι» για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Τσαβούσογλου: Κανένα «παζάρι» για τους Έλληνες στρατιωτικούς
epa06122352 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks during a joint press conference with Chinese Foreign Minister Wang Yi (not pictured) following their meeting at Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, 03 August 2017. Cavusoglu is in China for an official visit from 02 to 03 August. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει το ενδεχόμενο ανταλλαγής των Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στον γερμανικό ενημερωτικό ιστότοπο Zeit Online έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου και ερωτήθηκε σχετικά με τη σύλληψη και την έκβαση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη εδώ και οκτώ ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το περιστατικό διερευνάται από την τουρκική δικαιοσύνη για το αν ήταν λάθος ή έγινε από πρόθεση, ενώ απέρριψε οποιοδήποτε «παζάρι» με την Ελλάδα πάνω στο θέμα.

Ο διάλογος της εφημερίδας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ:

Zeit Online: Πρόσφατα Έλληνες στρατιώτες εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν. Πότε θα επιστραφούν στην Ελλάδα;

Τσαβούσογλου: Δεν ξέρω, πέρασαν τα σύνορα παράνομα. Πίσω από αυτό το γεγονός τι υπάρχει, αρμόδιοι να το ερευνήσουν είναι ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια. Είναι λάθος ή έγινε από πρόθεση; Πρέπει να είναι σίγουροι για αυτό το θέμα.

Zeit Online: Θα ανταλλάξετε τους Έλληνες στρατιώτες, με τους πιλότους του ελικοπτέρου που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016;

Τσαβούσογλου: Όχι, δεν επιθυμούμε ένα τέτοιο παζάρι. Άλλωστε τους Έλληνες στρατιώτες δεν τους συλλάβαμε στην Ελλάδα, στο τουρκικό έδαφος τους συλλάβαμε. Για την έκδοση των εν λόγω πιλότων, έχουμε απευθύνει επίσημο αίτημα στην Ελλάδα εδώ και καιρό.