Τσαβούσογλου: Καιρός να αναζητηθούν άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό

Τσαβούσογλου: Καιρός να αναζητηθούν άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό
epa05151130 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks during his press conference with his Hungarian counterpart Peter Szijjarto in the Foreign Ministry building in Budapest, Hungary, 09 February 2016. EPA/JANOS MARJAI HUNGARY OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Άγκυρα είναι έτοιμη να συζητήσει λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας και δύο κρατών. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει ότι είναι καιρός να αναζητηθούν άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ετοιμότητα της Άγκυρας να συζητήσει λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας και δύο κρατών.

Σε παρατήρηση δε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διαφωνεί με άλλες μορφές λύσεις, πλην της διζωνικής ομοσπονδίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε: «Αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο το Σχέδιο Ανάν, το 2004, και η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, το 2017, δείχνουν ότι η ομοσπονδία ως μορφή λύσης «απέτυχε», υποστηρίζοντας ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία «έκανε κινήσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε σε άλλα κεφάλαια», ενώ επέμεινε στο θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ