Τσαβούσογλου: Θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και εκτοξεύει απειλές

Τσαβούσογλου: Θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και εκτοξεύει απειλές
ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ epa06879655 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends the 'Nato Engage' forum on the sidelines of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει την παραβίαση των νησιών το θέμα θα συζητηθεί, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπολύοντας νέες απειλές προς την Ελλάδα και χαρακτηρίζοντας κομπλεξικούς τους πολιτικούς.

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι στην Άγκυρα, είπε πως εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών, τότε θα τεθεί προς συζήτηση η κυριαρχία τους.

“Έχουμε στείλει επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη με τις θέσεις μας και σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών” ειπε χαρακτηριστικά.

Ο Τουρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα οτι “δίνει βλακώδεις απαντήσεις” και οτι “κάνει δημαγωγία” ενώ επιτέθηκε στους έλληνες πολιτικούς λέγοντας πως έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας.

Νωρίτερα,  ο  εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο τα νησιά.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα και αφού χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη “αλαζόνα” είπε  πως “ο Μητσοτάκης, που επιχείρησε να προκαλέσει την Τουρκία, επισκεπτόμενος τα νησιά, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί“.

Πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός “προσπαθεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα” ενώ έκανε λόγο “για ιμπεριαλισμό του Μητσοτάκη χωρίς όρια”.

Συμπλήρωσε μπορεί ΗΠΑ και ΕΕ να βρίσκονται πίσω απο την Ελλάδα, ωστόσο, πρόσθεσε , η Τουρκία “θα διασφαλίσει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της”.

“Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, ας εμφανιστούν μπροστά μας” είπε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως “ο Μητσοτάκης γυρνά από χώρα σε χώρα δείχνοντας τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και παραπονιέται για την Τουρκία”.

Όπως είχε επισημάνει σε άρθρο του στο NEWS 24/7 ο διεθνολόγος Νίκος Λυσιγάκης, κανείς από τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν διαφοροποιείται από αυτό το πλαίσιο των διεκδικήσεων. Αυτό που έχει σημασία για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι να ανατρέψει μια ολόκληρη εποχή που αποτυπώνεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, και σύμφωνα με τον ίδιο, εξ’ αιτίας της τότε αδυναμίας της χώρας του, κατέληξε εις βάρος των τουρκικών συμφερόντων. Βαθιά μέσα του ο ίδιος πιστεύει πως η Δύση χρησιμοποιεί την Ελλάδα προκειμένου να περιορίζει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή.

Oι τουρκικοί ισχυρισμοί δε μπορούν να βρουν νομιμοποιητική βάση. Αποτελούν ένα κολάζ διαφορετικών γεγονότων και καταστάσεων που θα ήταν απίθανο να βρουν οποιοδήποτε έρεισμα στη διεθνή κοινότητα, καθώς, εκτός των άλλων, βρίθουν ανακολουθιών και αγνοούν τις θέσεις και την πρακτική της άλλης πλευράς, που θεμελιώνουν για την Ελλάδα το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, επεσήμανε ο κ. Λυσιγάκης.

Πηγή: News247.gr