Τσικνοπέμπτη: Η Αθήνα «τσικνίζει»… με κακοκαιρία

Τσικνοπέμπτη: Η Αθήνα «τσικνίζει»… με κακοκαιρία
Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και όπως θέλει το έθιμο σε πολλά μαγαζιά στην πόλη του Ναυπλίου ψήνουν σουβλάκια ,αρνιά ,κοκορέτσι ,γουρουνόπουλο, κοντοσούβλι για το καλό της ημέρας, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, από τις λέξεις «τσίκνα» και την Πέμπτη και θεωρείται γιορτινή μέρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόσκαιρη, αλλά σημαντική, μεταβολή θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα, με αποτέλεσμα η Τσικνοπέμπτη να είναι βροχερή, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με γλέντι από το πρωί, γιορτάζει η Αθήνα την Τσικνοπέμπτη. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 11 το πρωί, με τα « σκήπτρα», όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, να τα κρατά η Βαρβάκειος Αγορά. Όπου θα «απογειωθεί» το κέφι, με ένα μουσικό πρόγραμμα με τον Μπάμπη Τσέρτο και τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Λίγο αργότερα, η πιο… αποκριάτικη πομπή από μπουλούκια με γαϊτανάκι και με αφετηρία το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», είναι σίγουρο πως θα συνεπάρει όποιον και όποια την συναντήσει!

Κακοκαιρία στην Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Πρόσκαιρη, αλλά σημαντική, μεταβολή θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα, με αποτέλεσμα η Τσικνοπέμπτη να είναι βροχερή, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι αρχικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που τοπικά θα είναι έντονες, σταδιακά θα επεκταθούν σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας, ενώ αργά το βράδυ θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα επηρεάσουν επίσης τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, με τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες να είναι τοπικά έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν απόψε το βράδυ στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜY:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και προς το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4, από το απόγευμα βόρειοι 4 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι : Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Το βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειους 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Το βράδυ στα βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι : Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στο Ιόνιο 7 και μετά το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές από τα βόρεια και βαθμιαία, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, πιθανώς πρόσκαιρα πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά.

Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το βράδυ στα ανατολικά 7 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία από το απόγευμα στις Κυκλάδες θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.