Τσίπρας: Δεν πήγαμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές του Σεπτεμβρίου

Τσίπρας: Δεν πήγαμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές του Σεπτεμβρίου
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη (Α) κατά τη διάρκει του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή, Αθήνα Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016. Κατά τη συνεδρίαση θα υπάρξει απολογισμός στον απόηχο και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ θα τεθούν τα επόμενα βήματα και για το κυβερνητικό έργο, τα νομοσχέδια που επίκεινται. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική, ενώ έχει εκφραστεί ήδη και η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την συνταγματική αναθεώρηση, σε επόμενη φάση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Απολογισμό της διαπραγμάτευσης έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αποφάσεων για το χρέος ανοίγει για πρώτη φορά η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα ξέφωτο που υπάρχει προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας και επούλωσης των πληγών που άνοιξαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρέπει αυτή τη δυνατότητα να την ξοδέψουμε».

Αυτό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας απολογισμό της διαπραγμάτευσης και των προοπτικών που ανοίγονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό και για την υλοποίηση έως σήμερα βασικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, και έθεσε τις προτεραιότητες -και νομοθετικές- για την προσεχή περίοδο με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι ανοίγεται το πέρασμα σε μια εποχή της «δίκαιης ανάπτυξης» και επισήμανε τις τρεις προτεραιότητες βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση: α) Κοινωνική προστασία, β) Αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας, γ) Δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το καθήκον της κυβέρνησης να στήσει την πατρίδα στα πόδια της δίνοντας παράλληλα και ένα όραμα με το πρόσημο της κοινωνικής προστασίας, στον λαό που έχει υποφέρει, με προσήλωση στην καθημερινότητα του. Ζήτησε από τους υπουργούς να σηκώσουν τα μανίκια και τόνισε: «Δεν μας αφορούν ούτε οι κραυγές, ούτε η λάσπη, ούτε οι λαϊκίστικες κορώνες της αντιπολίτευσης».

Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος 

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον δύσκολο κύκλο που κλείνει σήμερα και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, για να επισημάνει ότι ενόψει έχουμε θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, πέραν της εκταμίευσης του μεγάλου πακέτου των 10,3 δισ. ευρώ, που ένα σημαντικό μέρος του, πάνω από 4 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί στη πραγματική οικονομία για τη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και ότι επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κόφτης χρέους 

Μαζί με την αξιολόγηση χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου για θεσμοθέτηση ενός κόφτη χρέους, ενός ανώτατου ποσοστού στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα μας. Σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη τελειώνει οριστικά το Grexit, ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία και για την έξοδο από τη κρίση.

Τόνισε ότι πρόκειται για επιτυχία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αν την είχαν φέρει θα οργάνωναν γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ωστόσο, τόνισε ότι «εμείς διαχειριζόμαστε με σεμνότητα τις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε ότι χώρος και χρόνος για πανηγυρισμούς για μας, θα υπάρχει μόνο όταν καταφέρουμε να μειώσουμε ουσιωδώς την ανεργία, να έχουμε σταθερά βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Σημείωσε ότι αν είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί ο κόφτης χρέους από την αρχή της κρίσης, η χώρα θα διέθετε ετησίως, από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κόφτης χρέους θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιτυχία είναι το γεγονός ότι επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο κόφτη χρέους, «χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές στη βάση των οποίων ζητήσαμε εντολή από τον ελληνικό λαό τον περασμένο Σεπτέμβρη». Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και με προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας των επικουρικών. Κρατήσαμε, είπε, απολύτως προστατευμένη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και τόνισε ότι το πλαίσιο που δημιουργείται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν έχει καμιά σχέση με όσα ισχυρίζονταν οι Κασσάνδρες της καταστροφολογίας.

Αναδείχτηκε ξανά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ 

Μιλώντας για την υλοποίηση της αυστηροποίησης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, σχολίασε ότι τις τελευταίες μέρες «γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης» και τόνισε ότι το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore «ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης». Σημείωσε ότι οι «πομπώδεις καταγγελίες, τα ψεύδη, η ακατάσχετη λασπολογία εξάντλησαν τη χρησιμότητα τους όταν φτάσαμε στο δια ταύτα».

Πέρασμα στη εποχή της δίκαιης ανάπτυξης 

Ο πρωθυπουργός μίλησε εκτενώς για την επόμενη ημέρα και σημείωσε ότι πλέον ανοίγεται η δυνατότητα για ηρεμία, διέξοδο και προοπτική που αναζητά η ελληνική κοινωνία που είναι ταλαιπωρημένη από τα έξι χρόνια λιτότητας, η προοπτική για το πέρασμα στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι κεντρική επιδίωξη είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, με προστασία της εργασίας και των μισθών.

Τόνισε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να νιώσουν προστατευμένοι οι πολίτες και να εξεταστούν τρόποι για να διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας που παρέχεται. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την εξαγγελία του για ένα ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, τονίζοντας πως το πλεόνασμα που καταγράψαμε το 2015 είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ, με τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που το έχουν ανάγκη και να δημιουργηθούν δομές κοινωνικής προστασίας, όπως η διεύρυνση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για περισσότερους πολίτες, προγράμματα για απασχόληση και στήριξη. Παρέπεμψε στη σημαντική πρωτοβουλία της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων της μέχρι και 15% για τους συνεπείς καταναλωτές.

Οι 11 δράσεις που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν 

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό των 11 δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2016, τι έχει γίνει και τι σχεδιάζεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα «για να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις εξαγγελίες μας».

Ειδικότερα,

– Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. Ψηφίστηκε και προχωρά η δημοπράτηση. Τελειώνει η περίοδος της αυθαιρεσίας. Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

– Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας, που αφορά 2 εκατ. συμπολίτες μας και τους απαλλάσσει από ένα δυσβάσταχτο κόστος.

– Ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση. Ψηφίστηκε και υλοποιείται. Ένας νόμος που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που οφείλουν να είναι στο πλάι του πολίτη.

– Ο νέος νόμος για την έρευνα, επίσης ψηφίστηκε και υλοποιείται, αποκαθιστά στρεβλώσεις στις εργασιακές σχέσεις των ερευνητών, απλοποιεί τις διαδικασίες των ερευνητικών προγραμμάτων και θα συμπληρωθεί με την ίδρυση του νέου Ταμείου για τη Στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας.

-Η έκδοση ΚΥΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με την οποία προχωρά η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και καθορίζονται οι απαιτήσεις για συμμόρφωση, καταγραφή, λειτουργία και διασφάλιση των μετρήσεων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η κυβέρνηση προχωρά και στις υπόλοιπες δράσεις:

– Την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που περιλαμβάνει αναπτυξιακά κίνητρα, τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση της νομοθεσίας.

– Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία.

– Την κατάθεση νομοσχεδίου για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων.

– Την κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών.

– Την ψήφιση νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη, δηλαδή την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό Δημόσιο.

– Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα.

Παράλληλα, είπε, συνεχίζεται η δουλεία στα εξής σημαντικά μέτωπα:

– Στην επανεκκίνηση και την συνέχιση των μικρών και μεγάλων έργων στις υποδομές, την ενέργεια και τον τουρισμό.

– Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων με το σωστό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τη φετινή χρονιά.

– Στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο που φέτος αναμένεται να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών, με υπολογισμούς για ρεκόρ αφίξεων.

– Ενίσχυση της προσπάθειας για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με τα στοχευμένα προγράμματα που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ωφελήσουν περίπου 150.000 ανέργους.

– Συνέχιση της δουλειάς στο μέτωπο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας όπου τα αποτελέσματα μας πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά.

-Συνέχιση της μάχης ενάντια στη φοροδιαφυγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθώς καθώς και τους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος.

– Προχωρά η προετοιμασία για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε σχετικά με τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων τη συγκρότηση του πλαισίου για τις επενδύσεις μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο που δίνει σημαντικά κίνητρα, και την συνεχή προσπάθεια να αποτελέσει η Ελλάδα το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, διεθνώς. Επ’ αυτού παρέπεμψε στο ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι αναμένονται παρόμοια μηνύματα και από τη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μαουέλ Βαλς και πως στην ίδια κατεύθυνση, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις αρχές Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη μας στην Κίνα.

Οι θεσμικές τομές 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τις μεγάλες θεσμικές τομές. Ανοίγουμε, είπε, τη συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για μια σειρά από τομές σε θεσμικό επίπεδο, για τη συνταγματική αναθεώρηση, για τον νέο εκλογικό νόμο, «μια συζήτηση που πρέπει να γίνει έγκαιρα και όχι το 2019 που θα έχουμε τις επόμενες εκλογές, ώστε να μη θεωρηθεί προσπάθεια να προκαταβάλουμε τις εξελίξεις, αντιθέτως μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα».

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πρόθεση για σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.