Τσίπρας: Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο

Τσίπρας: Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο των 27 αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στη Μπρατισλάβα, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016. Ξεκίνησαν οι εργασίες της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στη Μπρατισλάβα, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας ζήτησε από τους ηγέτες της Ένωσης θα δώσουν ένα νέο όραμα στους πολίτες της.

Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της σύνοδο κορυφής της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όραμα και να εμπνεύσει τους πολίτες.

Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. «Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή», επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας

Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.