Τσίπρας: Έχουμε διανύσει αρκετή απόσταση, αλλά μένει ακόμη δρόμος ως τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Τσίπρας: Έχουμε διανύσει αρκετή απόσταση, αλλά μένει ακόμη δρόμος ως τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ που κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε διανύσει αρκετή απόσταση, αλλά μένει ακόμη δρόμος». Αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να ξανασυναντηθούμε. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ενώ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση στις αρχές Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Σκοπιανό ομόλογό του, ωστόσο επεσήμανε πως συνολικά πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα άλυτα, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην τριμερή συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς.

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

Αισιόδοξος για συμβιβασμό στο θέμα του χρέους 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος πως θα υπάρξει τελικά ένας συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε.». Ο πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και στις συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, ο κ. Τσίπρας συζήτησε διεξοδικά για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις που αφορούν την 4η αξιολόγηση του τρίτου και τελευταίο προγράμματος, την έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο και τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

«Η εικόνα που έχω», τόνισε, «είναι πως όλοι μας, και οι τρεις (Τσίπρας, Μέρκελ, Μακρόν) βρισκόμαστε σε μια κοινή συνισταμένη. Στη συνισταμένη της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων αυτών, ει δυνατόν μέσα στον Ιούνιο». Άρα, επισήμανε, «ο Ιούνιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις που έχουμε ανοιχτές, ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά στη διαφορά με τους βόρειους γείτονες μας, όσο και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της καθαρής εξόδου της χώρας από τα πολυετή προγράμματα οικονομικής υποστήριξης».

Σχολίασε πως «έχουμε πια αποκτήσει όλοι μας εμπειρία από διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, με τους θεσμούς. Πάντοτε όταν φτάνουμε προς το τέλος των διαπραγματεύσεων, από όλες τις πλευρές υπάρχει πιο σκληρή στάση, αλλά πάντοτε στο τέλος της ημέρας -η Ευρώπη, αν θέλετε, αυτή την μαγεία έχει- κάποιος συμβιβασμός επιτυγχάνεται». Υπογράμμισε πως «το κρίσιμο είναι αυτός ο συμβιβασμός αυτή τη φορά να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και νομίζω προς όφελος της ΕΕ στο σύνολο της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, «και ο τελευταίος δύσπιστος έχει πειστεί για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για τις θυσίες του ελληνικού λαού, προκειμένου να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιστεύω ότι τούτη τη φορά έχουμε και τους ανέμους ούριους με το μέρος μας, διότι η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης». «Παρακολουθώ», προσέθεσε, «ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος αυτής της επιτυχίας, έστω και την τελευταία στιγμή. Ας είναι, αρκεί να έχουμε μια εξέλιξη η οποία θα καθιστά την Ελλάδα ικανή να έχει διαρκή και ικανή πρόσβαση στις αγορές, με χαμηλό σχετικά επιτόκιο, και θα τις δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική να έχει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Δ. Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας: «Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τόνισε επίσης ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.