Τσίπρας: Εμείς θα πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι»

Τσίπρας: Εμείς θα πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον Αυστριακό Καγκελάριο Werner Faymann (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τον Αυστριακό καγκελάριο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Με την πρόταση μας καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2016, όμως, δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.

«Η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις. Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί.
Μπροστά μας έχουμε μια μόνο επιλογή να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.