Τσίπρας: Η υπόθεση Παπαντωνίου επιστρέφει στην ποινική δικαιοσύνη

Τσίπρας: Η υπόθεση Παπαντωνίου επιστρέφει στην ποινική δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη Βουλή στη συζήτηση επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματός του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, και Β. Επί της προτάσεως που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη βουλή κατά τη συζήτηση της Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά.

«Τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε ακόμα. Τη δίνουμε και θα τη δίνουμε καθημερινά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για την περίοδο Σημίτη, τη «χρυσή εποχή», που, όπως είπε, οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση και την χρεοκοπία την Ελλάδα και κατηγόρησε Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά για φυγή από τη Βουλή προκειμένου να μην συζητηθούν οι ευθύνες του άλλοτε κραταιού δικομματικού συστήματος που υπηρέτησαν.

Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη συζήτηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και την υπόθεση των εξοπλιστικών. «Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις, είναι η ηθική και πολιτική καταδίκη μιας νοοτροπίας, μιας πρακτικής και ενός συστήματος που έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως τα πραγματικά αίτια της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης», είπε ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς εκείνους που βλέπουν ήττα της σημερινής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.

«Τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε ακόμα»

«Όποιος πιστεύει ότι η συνακόλουθη της οικονομικής κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, όπως το γνωρίζαμε, η κατάρρευση δηλαδή του άλλοτε κραταιού δικομματισμού, ήταν μόνο εξαιτίας των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα, πλανάται πλάνη οικτρά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ήταν ο συνδυασμός των μνημονίων, και της απαξίωσης, της φθοράς και διαφθοράς του παλιού πολιτικού συστήματος. Και αν ορισμένοι νομίζετε ότι μπορείτε να καθαρίσετε ή να επιστρέψετε στο 2009 διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες συμμαχίες, δίνοντας τη μεγάλη και άνιση αυτή μάχη στην Ευρώπη, δεν κατάφερε άμεσα να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια, μην προτρέχετε γιατί δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Γιατί την άλλη μάχη την ηθική μάχη, τη μάχη της κάθαρσης, τη μάχη της δικαίωσης, τη μάχη της δικαιοσύνης, δεν την τελειώσαμε ακόμα. Την δίνουμε και θα την δίνουμε καθημερινά, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να αποδοθεί δικαιοσύνη και για τις θεσμικές προϋποθέσεις που θα προστατεύουν από εδώ και στο εξής το πολιτικό σύστημα από τις πρακτικές του παρελθόντος».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη συζήτησης που γίνεται στην Ολομέλεια.

Η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός ότι από τη σημερινή συνεδρίαση -από την αρχή- είχαν ενημερώσει ότι θα απουσιάσουν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κ. Φώφη Γεννηματά», σχολίασε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση, κάθε φορά που στη Βουλή συζητούνται υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς, υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο -καθόλα τα προηγούμενα χρόνια- υποθέσεις που στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αποτελούν βασικές αιτίες της χρεοκοπίας και της κρίσης, επιλέγει είτε να απουσιάζει είτε να πετάει την μπάλα στην εξέδρα».

«Δεν υπήρξαν σκάνδαλα, δεν υπήρξαν μίζες, δεν υπήρξαν τα μεγάλα σκάνδαλα στην Υγεία, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερρίκος Ντυνάν, η Novartis, δεν υπήρξαν οι μίζες στα εξοπλιστικά, η Siemens, η διαπλοκή τα θαλασσοδάνεια. Μονάχα ένα πράγμα υπήρξε πολύ σημαντικό που πρέπει να απασχολήσει την ελληνική Βουλή. Είναι το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αυτός του υπέδειξε για μια πολύ σημαντική υπόθεση, να πάει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι το πολύ σοβαρό, μεμπτό ζήτημα για το οποίο πρέπει να κάνουμε εξεταστική επιτροπή. Αυτό. Όλα τα υπόλοιπα, και ο χορός των σκανδάλων εκατομμυρίων και των μιζών, δεν υπήρξε», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πώς σήμερα αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος πολίτης για ποιον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε και αμέσως με τη την προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, να επαναλάβει αυτό το αίτημα και σε ένα πιο προστατευμένο, αυτή τη φορά περιβάλλον, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Ο λόγος είναι απλός. Είναι ακριβώς επειδή δεν θέλει να συζητούνται αυτά τα μεγάλα ζητήματα με τις σημαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, που αφορούν τα σκάνδαλα της χρυσής περιόδου, της περιόδου των παχέων αγελάδων που όμως αποτελούν και κάποιες από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει διαρκώς αιτήματα για ζητήματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας, κατά κοινή ομολογία. Βεβαίως σε αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών, εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την απουσία του κ. Μητσοτάκη.

«Η φυγή της κ. Γεννηματά»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στην απουσία της Φώφης Γεννηματά. «Που είστε να υπερασπιστείτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου; Μόνο άκουσα την κ. Γεννηματά, στην προχθεσινή της παρέμβαση, να μιλάει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μας έβαλε στο ευρώ. Αλλά δεν υπάρχει και καμία αμφιβολία ότι ήταν ο πρωθυποουργός που έχει καταγραφεί στην ιστορία, που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια των ευρώ, να περνάνε δίπλα του, χωρίς να αντιδρά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε δημοσιεύματα που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά θέλω να αναφερθώ σε όλα όσα πλέον αποτελούν κοινή παραδοχή. Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης, για τις πράξεις, για τις παραλείψεις, κυρίως για τις δράσεις τόσο του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Παπαντωνίου, για τις σακούλες του κ. Τσουκάτου στα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ, στο C4I, στους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες. Ιδέα».

Η «χρυσή εποχή» Σημίτη

«Είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα, στα πρόσωπα εκείνα που αποτελούν την αιτία της κατάρρευσης σας. Αλλά αν είναι επιλογή σας μην το βάζετε στα πόδια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο πρωθυπουργός είπε πως πέρα από την ποινική διάσταση, υπάρχει και το κομμάτι τις ηθικής διάστασης διότι σήμερα συζητάμε για μια εποχή που παρουσιάστηκε ως η «χρυσή εποχή» αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, μια εποχή αμοραλισμού, και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας.

«Ήταν αυτή η εποχή που προμήνυε όλα όσα θα ερχόντουσαν το επόμενο διάστημα. Την επερχόμενη κατάρρευση του 2009-2010», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι τότε κάποιοι ασκούσαν κριτική και προειδοποιούσαν πως όλα αυτά που η τότε κυβέρνηση χαρακτήριζε επιτυχία θα αποδεικνύονταν οι άνεμοι που σπέρνεις και θα θερίσεις θύελλες, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και για την εποχή του εκσυγχρονισμού.