Τσίπρας: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας απέτρεψε τα χειρότερα

Τσίπρας: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας απέτρεψε τα χειρότερα
(Ξένη δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (ΦΩΤΟ) παρακολουθεί τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmud Abbas (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) που κάνει δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση τους, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος βρίσκεται στην Αθήνα σε τριήμερη επίσημη επίσκεψη. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο δρόμος είναι ανηφορικός, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

 

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποδεχόμενος τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι’ αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.

Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.