Τσίπρας: Υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020 που η κυβέρνηση δεν θα επέλεγε ποτέ

Τσίπρας: Υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020 που η κυβέρνηση δεν θα επέλεγε ποτέ

Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω- δεν θα τους αφήσουμε, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη μέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε οι διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν επί δεκαετίες όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της και να τη βγάλουμε από την επιτροπεία. Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσταται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε ακόμα τη συμφωνία, ως «συμφωνία με προοπτική» και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ενώ δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο πως υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020 που η κυβέρνησή του δεν θα επέλεγε ποτέ. 

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας πως και οι ίδιοι θα υπέγραφαν οποιαδήποτε συμφωνία θα έφερναν  οι δανειστές ενώ επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  για την οικονομική κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ακραίος φιλελευθερισμός», δήλωσε, συνεχίζοντας την επίθεση στην αντιπολίτευση.

«Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών», είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αφήνοντας σαφείς αιχμές.

 

Αναφερόμενος στα εργασιακά, δήλωσε πως πρόκειται για μια μάχη για όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας τη μάλιστα ως μια μάχη των προοδευτικών απέναντι στους νεοφιλελεύθερους.

«Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.»

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους δήλωσε: Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μπαίνουμε στην προσπάθεια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της Οικονομίας. Είναι το λιγότερο άτοπο η απαίτηση για πλεονάσματα για μια δεκαετία»

Παράλληλα, επισήμανε ως κρίσιμη την αναζήτηση συμμαχιών όχι μόνο στη περιοχή του Νότου αλλά και σε όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπενθύμισε τέλος στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι -όπως υποστήριξε- ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής στάθηκε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και προσπάθησε να την ανατρέψει, έχοντας εξαρχής καταστρώσει ένα σχέδιο αριστερής παρένθεσης.

“Σε αυτή την πορεία των δύο ετών τίποτε δε μας χαρίστηκε και τώρα τίποτε δε θα μας χαριστεί. Ολα ειναι αποτελέσματα μαχών, αγώνων και συγκρούσεων με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω για να ανακυκλώσουν αυτό το σύστημα που τους εξέθρεψε και μαζί με αυτό τα δεινά για τον τόπο”, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και κατέληξε: “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η ΚΕ, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα και κυρίως αυτός ο λαός που μας πιστεύει και μας στηρίζει, να τους αφήσει να το πράξουν”.