Debate – Τσίπρας: Μετά τις εκλογές θα υπάρχει κυβέρνηση αλλά όχι με τη ΝΔ

Debate – Τσίπρας: Μετά τις εκλογές θα υπάρχει κυβέρνηση αλλά όχι με τη ΝΔ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΝΤΙΜΠΕΙΤ (DEBATE)

«Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, αλλά αν χρειαστεί θα διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο αποψινό ντιμπέιτ με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατά τη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής του α’ γύρου της διαδικασίας.

Συνεχίζοντας να απαντά στην ίδια ερώτηση -για το εάν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς αυτοδυναμία και χρειάζεται τα δύο αυτά κόμματα- είπε ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή χαρακτηρίζοντας αυτόν τον στόχο εφικτό, για να προσθέσει ότι εντούτοις όταν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει την διερευνητική εντολή εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση. Θα υπάρξει κυβέρνηση, τόνισε, αλλά όχι μια παρά φύση κυβέρνηση, για να προσθέσει ότι αυτό στο οποίο τον καλεί ο κ. Μεϊμαράκης είναι μια παρά φύση συνεργασία. Σημείωσε πως είτε θα έχει ο τόπος προοδευτική κυβέρνηση για να ξεφύγουμε από το παρελθόν ή συντηρητική.

Είπε ότι καλό θα ήταν να ερωτηθούν τα δύο κόμματα (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) για τη στάση που θα κρατήσουν και εκτίμησε ότι δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Μίλησε για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ζήτησε από τον λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ δύο παραπάνω βουλευτές από τους 149 που έλαβε τον Γενάρη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το πρόβλημα με τον κ. Μεϊμαράκη και τη ΝΔ δεν είναι μόνο που είπε «άχρηστους» τους επαναπροσληφθέντες δημόσιους υπαλλήλους αλλά ότι έχουμε ριζικές διαφορές σε μείζονα θέματα, παραπέμποντας στα θέματα του χρέους «που το κόμμα της ΝΔ έλεγε ότι είναι βιώσιμο», στο μεγάλο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, «εμείς δεν θέλουμε απολύσεις, θέλουμε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Έχουμε ριζικές διαφορές και γι’ αυτό δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε», τόνισε.

Σημείωσε ότι διεκδικεί την ψήφο με πρόγραμμα για να δώσει τις 5 μάχες που έχει μπροστά η χώρα στη διαπραγμάτευση, για το χρέος, να μην περάσει η πρώτη κατοικία στα κοράκια των χρηματαγορών, να διατηρήσουμε όσα συμφωνήσαμε για το Ταμείο, τη μάχη για τις εργασιακές σχέσεις και τον τομέα της ενέργειας. Είπε ότι σε αυτή την αναμέτρηση βλέπουν ότι θα έρθουν δεύτεροι στις εκλογές και προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. «Μη βιάζεστε γιατί τα ίδια έλεγαν και στο δημοψήφισμα», είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές.

Για τη διαπλοκή
Ερωτηθείς εάν προσυπογράφει τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο θέμα των εξοπλιστικών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο καθένας έχει μια διαδρομή και κρινόμαστε από τον λαό όλοι. Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης που τον τιμά ως πολιτικό αντίπαλο, αλλά ότι το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. «Εκπροσωπεί ένα κόμμα που επί 40 χρόνια κυβερνούσε τη χώρα και φόρτωσαν με το ΠΑΣΟΚ χρέη και ελλείμματα και ένα σύστημα διαπλοκής», είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα.

Παρεμβαίνοντας σε απάντηση του κ. Μεϊμαράκη για το πόσα έκανε η ΝΔ για την πάταξη της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας θύμησε ποια είναι τα κόμμα που έπαιρνα από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ, ποιοι ήταν κυβέρνηση όταν ο κ. Χριστοφοράκος έφυγε για τη Γερμανία και διερωτήθηκε πόσες υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν από τη ΝΔ. Παρέπεμψε στις δηλώσεις Φαλτσιανί που είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε και άνοιξε δρόμους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ και είπε στον κ. Μεϊμαράκη ότι πήγε πρώτη φορά στις Βρυξέλλες με τον κ. Παπασταύρου που είναι στη λίστα Λαγκάρντ και διερευνάται από την δικαιοσύνη. «Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με αυτό που ονομάζουμε ‘διαπλοκή’ ναι ή όχι;», ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο της ΝΔ.

Για τις Σκουριές
Ερωτηθείς τι θα κάνει με το θέμα των Σκουριών, απάντησε ότι θέλουμε επενδύσεις αλλά να πληρούν τις προϋποθέσεις σεβασμού του περιβάλλοντος. Είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την εταιρεία να κάνει εφαρμογή της μεθόδου για να δούμε αν μολύνει ή όχι, δεν το έπραξε και οδηγηθήκαμε στην αναστολή εργασιών μόνο στο σκέλος που αφορά στην εξόρυξη του χρυσού. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία εκβιαστικά έκλεισε όλο το φάσμα των εργασιών, για να εκβιάσει την κυβέρνηση. Τόνισε ότι αν διαπιστωθεί ότι οι δραστηριότητες της δεν μολύνουν το περιβάλλον θα προχωρήσουν, αλλιώς θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Είπε γενικότερα ότι για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, χτύπημα της γραφειοκρατίας και διαφθοράς και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας μετά από απάντηση του κ. Μεϊμαράκη, είπε ότι δυστυχώς για τη ΝΔ έχουμε μνήμη και θυμόμαστε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρξε τρομακτική αποεπένδυση στα 5 τελευταία χρόνια κατά 60%. Είπε ότι με τον COSCO η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε κερδίζοντας πολύ μεγαλύτερο ποσοστό για το δημόσιο, όπως και για την Ιόνια Οδό και πως για τα αεροδρόμια αν είχε προλάβει να φέρει το νέο Ταμείο δεν θα ξεπουλιόντουσαν τώρα μπιρ παρά στο γερμανικό δημόσιο. «Υπερασπίζεστε το γερμανικό δημόσιο;», είπε προς τον κ. Μεϊμαράκη.

Για την οικονομία
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ που απάντησε στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ για την ανάπτυξη απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ανάπτυξη 1,1% το πρώτο 7μηνο υπήρξαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας και μια μικρή μείωση λόγω κάπιταλ κοντρόλ. Του απάντησε ότι οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην 5η αξιολόγηση και δεν έφερε καμία αντίρρηση η ΝΔ . «Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει 3 μπουκάλια ουίσκι κι ένα σφηνάκι και το επόμενο πρωί ξυπνάει στο νοσοκομείο και λέει με κατέστρεψε αυτό το σφηνάκι», είπε σχολιάζοντας την κριτική του κ. Μεϊμαράκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ασφαλιστικό
Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε πολύ σκληρή μάχη, διατηρώντας τις συντάξεις και αφήνοντας ανοικτό να βρεθούν και θα βρεθούν τα ισοδύναμε για να μη υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό βραδυφλεγή βόμβα γιατί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με το Psi αφαίρεσαν 25 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία. “Έχουμε σχέδιο για μεταρρύθμιση που θα προστατέψει τους ασθενέστερους”, τόνισε. Είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ του λαού και των εκπροσώπων του, υπενθυμίζοντας ότι με εντολή του ήρθε πρόταση νόμου που αίρει σειρά προνομίων του πολιτικού προσωπικού.

Τόνισε ότι ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται το λάθος του, παραπέμποντας στη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία. «Κι εγώ απέκτησα εμπειρία συσσωρευμένη γιατί βρέθηκα σε πολύ κρίσιμη στιγμή στο τιμόνι και έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε και όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα», είπε. «Εμείς παλέψαμε. Δεν προδώσαμε κανέναν, κερδίσαμε έδαφος για τη χώρα, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο”, “φέραμε μια συμφωνία που έχει δυσκολίες αλλά φέρνει και μια διέξοδο», είπε και σημείωσε πως το γεγονός ότι απέφυγε την παγίδα του Grexit ήταν μια επιλογή εθνικής ευθύνης.

Διαφώνησε με την εκτίμηση ότι οι συνθήκες της αστάθειας δεν υπήρχαν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι τα ταμεία ήταν άδεια, παρέλαβε ελλείμματα και η 5η αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο ψέμα των Σαμαρά-Βενιζέλου την προληπτική πιστωτική γραμμή. Τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει τη συμφωνία που είναι υποχρεωμένη και θα παλέψει στα μεγάλα ζητήματα που είναι ανοικτά.

Για τα capital controls
Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη ότι είχε συμφωνήσει να οδηγηθούμε στο κάπιταλ κοντρόλ γιατί ήθελε το Γκρέξιτ, ο κ. Τσίπρας το απέκρουσε διερωτώμενος: «Γιατί δεν το έκανα όταν πήρα 62% στο δημοψήφισμα;».

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, είπε ότι με αυτή που έγινε επί Σαμαρά-Βενιζέλου καλύφθηκαν οι τραπεζικές ανάγκες αλλά όχι τα κόκκινα δάνεια. Είπε ότι τώρα η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση υπήρχε από πριν γιατί δεν επαρκούσαν τα χρήματα και δεν έγιναν κινήσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος και όχι λόγω των κάπιταλ κοντρολ. «Εμείς ελαφρύναμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις 100 δόσεις», είπε και σημείωσε ότι είναι ανοικτή η μάχη με τα 25 δισ. να υπάρξει και η λύση του προβλήματος για τα κόκκινα δάνεια.

Ερωτηθείς εάν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη του, είπε ότι δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σε αυτόν τον τόπο που με τόση ειλικρίνεια να έχει παραδεχτεί λάθη. “Όμως”, τόνισε, είναι ώρα να σταματήσουμε την παρελθοντολογία” και πως αισθάνεται περήφανος για όλα όσα έπραξε “γιατί δώσαμε τη δυνατότητα στον λαό να πάρει ανάσα αξιοπρέπειας”. Τόνισε ότι όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και πως το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, κάνοντας έναν αναγκαίο συμβιβασμό με τον οποίο η χώρα κέρδισε έδαφος το οποίο δεν πρέπει να χαθεί.