Τσίπρας: Να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Τσίπρας: Να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 09 Μαΐου 2017. Να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Παιδείας, που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο, καθώς όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός από τα Ψαρά όπου βρέθηκε για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. 

Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε από το ακριτικό νησί των Ψαρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: ζήτησε, έτσι, από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, έστειλε το μήνυμα πως η Άγκυρα πρέπει «να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του. Αρχή που η Ελλάδα κατανοεί και εφαρμόζει, και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη».

Άλλωστε, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα».

Αποτίοντας φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. «Η σκέψη όλων είναι σε αυτούς, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το «ηρωικό», όπως το χαρακτήρισε, νησί των Ψαρών, από «τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο ολόμαυρη ράχη, να στείλει μήνυμα στους όπου γης Έλληνες. Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη».

Εκτός από την αναφορά του στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε, από τα Ψαρά, και για τη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της.  Ζήτησε δε, να μην γυρίσει ποτέ η χώρα στις δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασε, παραχωρώντας μέρος της οικονομικής της αυτονομίας.

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του σε αυτό το «φάρο του ελληνισμού», τα ακριτικά Ψαρά, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους ότι φυλάττουν Θερμοπύλες. Ότι τους αξίζει κάθε έγνοια της Πολιτείας. Και κατέληξε λέγοντας ότι εκεί, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.

Δείτε ακόμη: Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» – Δεν επικαιροποιείται η Συνθήκη της Λωζάνης