Τσίπρας: Να σταματήσει το έγκλημα κατά των προσφύγων στο Αιγαίο

Τσίπρας: Να σταματήσει το έγκλημα κατά των προσφύγων στο Αιγαίο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (3Δ) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς (3Α) κατά την επίσκεψή τους στο κέντρο πιστοποίησης και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς πραγματοποιούν επίσκεψη στην Λέσβο προκειμένου να δουν από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λέσβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών, που προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο».

«Η χώρα μας πρέπει να φτιάξει τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στο Αιγαίο», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: «η Ελλάδα δίνει μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες της».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου υπάρχουν νάρκες».