Τσίπρας: Οδηγούμε τη χώρα έξω από το μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας

Τσίπρας: Οδηγούμε τη χώρα έξω από το μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τίτλο: «Βόρειο Αιγαίο: Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων», στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στη Μυτιλήνη. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε λίγους μήνες βγαίνουμε από το μνημόνιο, είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε σε όσους επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης.

Με σαφή διαχωριστική γραμμή από το παλαιό πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ελπίδας για την επόμενη μέρα της χώρας από το βήμα του 14ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου.

Σε λίγους μήνες βγαίνουμε από το μνημόνιο, είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε σε όσους όλο το προηγούμενο διάστημα επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Καταλόγισε μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές τους σκοπιμότητες σε όσους επιχείρησαν να ακυρώσουν τα Περιφερειακά Συνέδρια και υπογράμμισε αναφερθείς σε όσους αποφάσισαν να μην είναι παρόντες και παρούσες «εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν ήταν αυστηρή. Όμως, ξέρετε, ποια είναι η διαφορά αλλά και η πεμπτουσία της συμμετοχής και του διαλόγου; Αν ήταν εδώ θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις. Και ξέρω καλά, όπως το ξέρετε και σεις, ότι όσοι διάλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν. Και γι αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα» είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αντιπολίτευση και όσα επιχειρηματικά συμφέροντα στοιχίζονται μαζί της στην παραγωγή προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν όλη η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η Ελλάδα να γυρίσει σε καθεστώς κανονικότητας, όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις,τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις ;» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Δε με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας ,εκεί δίνω όλες μου τις δυνάμεις και όχι στη μάχη της επικοινωνίας» είπε για προσθέσει «διότι όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει η πραγματικότητα είναι πεισματάρα δεν αλλάζει. Και με αυτή στο τέλος θα έχουμε όλοι να αναμετρηθούμε».

«Δεν θέλουμε συμμάχους ολιγάρχες»

«Παλεύουμε όμως για να δώσουμε σε αυτή τη χώρα αυτό που της αξίζει. Ένα αύριο ελπίδας και προσδοκίας. Και σύμμαχό μας σε αυτή τη προσπάθεια δε θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες. Σύμμαχο μας θέλουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τους ανθρώπους του μόχθου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός θέτοντας ουσιαστικά τη διαφορετική γραμμή της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.

«Οδηγούμε τη χώρα έξω από το μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας. Διαπραγματευόμαστε για πρώτη φορά επί της ουσίας την ρύθμιση του ελληνικού χρέους για γίνει βιώσιμο. Συγκροτούμε ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης σε διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς. Θωρακίζουμε την ελληνική πολιτεία απέναντι στη διαφθορά . Και στήνουμε στα πόδια του το κοινωνικό κράτος» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Λέσβο.

Πρωτοβουλίες για τις προσφυγικές ροές

Λαμβάνοντας υπόψιν του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τις προσφυγικές ροές ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων « τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με εντυπώσεις. Αλλά με διάλογο, διαβούλευση και με προτάσεις. Θα σας καλέσω όμως όλους να θυμηθούμε πως ήταν τα πράγματα πριν τρία χρόνια όταν είχαμε 3000 ροές κάθε μέρα και οι βόρειοι γείτονες μας με την ανοχή της ΕΕ έκλειναν τα σύνορα».

Κάνοντας αναφορά στους κινδύνους που διαχειρίστηκε η χώρα εκείνη την περίοδο και πως τελικά προέκυψε η λύση με τη Συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε «με την ανθρωπιστική στάση, των κατοίκων της Λέσβου , την αλληλεγγύη τους, την συμβολή τους στην διάσωση των προσφύγων, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου, όλων των νησιών , έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν κάποιοι άλλοι σήκωναν φράχτες και έριχναν δακρυγόνα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε σειρά πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά που πιέζονται από τις προσφυγικές ροές. Μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ενώ ανήγγειλε -όπως προβλέπεται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα- έργα υποδομής ( π.χ το αποχετευτικό της Μόριας) και παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης(παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο).

Επίσης έστειλε μήνυμα πως «δεν πρόκειται, βεβαίως, να ανεχθούμε, την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής. Όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Υγεία

Για την υγεία ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, καθώς και κάλυψης των μεγάλων αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

«Η προσπάθεια αυτή, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ακόμα και στις πιο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, και αφορά βεβαίως και την περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε « γνωρίζω ότι παρά τις προσπάθειες , τις δύσκολες και ουσιαστικές προσπάθειες που έχουμε κάνει , κάθε φορά που προχωράμε σε μια διαδικασία πρόσληψης προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία ,ξέρετε ποια είναι η κριτική που ακούμε από την άλλη πλευρά; Ότι θέλουμε τον κρατισμό Ε! λοιπόν πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους , δεν είναι κρατισμός να μπορεί ο πολίτης στη Λήμνο, στον Αη Στράτη, στη Λέσβο, στα Ψαρά να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , αξιοπρεπή και ουσιαστική πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα του δίνει τη δυνατότητα ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Και συμπλήρωσε «αυτή τη μάχη τη δίνουμε , δεν την τελειώσαμε ακόμα , έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας είναι και μια μάχη με συμφέροντα» σημείωσε.

«Δεν είναι μόνο μια μάχη με γραφειοκρατικές δομές που μας εμποδίζουν , με συμφέροντα που έχουν επενδύσει στο χώρο της υγείας, το μεγάλο πάρτι έγινε στα χρόνια της ανάπτυξης και συνεχίστηκε δυστυχώς και στα χρόνια της κρίσης και να σου τα σκάνδαλα που αφορούν το φάρμακο, την προμήθεια και να λοιπόν η βασική αιτία που το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα και να γιατί βρεθήκαμε εμείς σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης να μαζεύουμε τα ασυμμάζευτα , υπογράμμισε ο πρωθυπουργός .

Έχουμε δρόμο μπροστά μας που όμως συνοδεύεται και με το οριστικό τέλος στο πάρτι της σπατάλης , με το οριστικό τέλος στο πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στη δημόσια υγεία , με το οριστικό τέλος και την κάθαρση για όσους όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλαν το χέρι στο μέλι και αυτό αποτέλεσε μια ύβρη απέναντι στον ελληνικό λαό που δεινοπαθούσε για να ξεπεράσει την κρίση, υπερτόνισε ο πρωθυπουργός.

Εδώ βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού για μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και για τα νοσοκομεία Χίου, Λήμνου, και Μυτιλήνης, συνολικής δαπάνης 13 εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε.

Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά του Αιγαίου

Ανακοινώνοντας τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός τόνισε « το να λαμβάνει υπόψη η Πολιτεία τη νησιωτικότητα σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον ότι εξασφαλίζει την ύπαρξη υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεύτερον, ότι προσφέρει ελαφρύνσεις σε τιμές και κόστη ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα πολίτες και επιχειρήσεις, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τρίτον ότι επιδιώκει να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες των νησιωτικών περιοχών, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη».

Αναλυτικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εξετάζεται η εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας, που θα αφορά κάθε σχέδιο νόμου το οποίο θεσμοθετεί νησιωτικές πολιτικές. Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Σχεδίου ΠΔ για την “Οργάνωση και λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής”.

«Το μεταφορικό ισοδύναμο Θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018. Και από 1η Ιανουαρίου σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας» είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον πρωτογενή τομέα είπε πως οι βασικότερες καλλιέργειες, είναι οι ελιές και το λάδι, η αμπελουργία με τα κρασιά της Σάμου και της Λήμνου, τα κηπευτικά, η μαστίχα της Χίου. Ενώ χαρακτήρισε σημαντικό και τον τομέα της κτηνοτροφίας , της μελισσοκομίας και της αλιείας.

«Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχει εκχωρηθεί το 37% των πόρων του προγράμματος, που αντιστοιχεί σε έργα ύψους 38,4 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα 23,5 εκατ. του προγράμματος LEADER, το ποσόν θα φτάσει, συνολικά, στα 61,8 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε πως το συνολικό ποσόν των χρηματοδοτήσεων φτάνει τα 144,8 εκατ. ευρώ .

Υπογράμμισε πως το βασικό πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, αυξάνεται από 17.000 σε έως και 22.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών. «Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά του Αιγαίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που αφορά στη χορήγηση επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.

«Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τουρισμός

Μπαίνοντας στα θέματα του τουρισμού, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι « η προβολή του προσφυγικού από ελληνικά και ξένα μέσα είχε στιγμιαία αρνητική επίπτωση για τον τουρισμό. Αυτή η εξέλιξη, όμως, έχει ανατραπεί».

«Υπάρχουν 21 παραλίες βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες. Ενώ, το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός, με μνημεία του αρχαίου, του ρωμαϊκού, του βυζαντινού και του σύγχρονου πολιτισμού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Στο πρόγραμμα “Ενίσχυση Τουριστικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών”, στο Βόρειο Αιγαίο έχουν ενταχθεί 52 επιχειρήσεις για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων συνολικού ύψους 6 εκ. ευρώ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ