Τσίπρας: Περιμέναμε τέσσερα χρόνια για μια δεσμευτική απόφαση για το χρέος

Τσίπρας: Περιμέναμε τέσσερα χρόνια για μια δεσμευτική απόφαση για το χρέος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο (Δ) κατά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το προσφυγικό και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

«Μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανής για τη χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι και τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και αυτή είναι μια προσπάθεια για την οποία όλοι αξίζει να καταβάλλουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μίλησε για πολύ σημαντική ημέρα μετά την «πολύ σημαντική συμφωνία στο Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι «περιμέναμε 4 χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος», για να τονίσει «αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή».

«Το σημαντικότερο», σημείωσε, «είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».

Είπε ότι σήμερα είχαμε κι άλλη μια καλή είδηση, αναφερόμενος στην Ειδομένη: «Χωρίς βία -κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- καταφέραμε να εκκενώσουμε ουσιαστικά και τη σιδηροδρομική γραμμή αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας και η Ειδομένη που αποτελούσε μια πληγή στη διαχείριση του προσφυγικού, που κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

Επ’ αυτού ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτό που συντελέστηκε αυτές τις μέρες στην Ειδομένη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη, ότι με ανθρωπιά, με ευαισθησία αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τύχουν φιλοξενίας και υποστήριξης, απαλείφοντας μια εικόνα που πραγματικά, όπως είχε λεχθεί στο παρελθόν, ήταν όνειδος για την Ευρώπη, για τον κόσμο, για την πολιτισμένη ανθρωπότητα». «Τώρα τα πράγματα αλλάζουν», πρόσθεσε και τόνισε ότι να πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και πως ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Είπε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τελευταίες προς ρύθμιση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η συνεννόηση που απαιτείται και πως διαπιστώνει από τις συχνές επισκέψεις του και στην Τουρκία ότι υπάρχει η καλή θέληση. «Τούτη την ώρα είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο γιατί αν δεν συνεχιστεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που κανένας δεν θέλει».

Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι περνάμε σε ένα καινούριο στάδιο». «Νομίζω όμως είναι θετικό το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η πορεία μέχρι το χτεσινό Eurogroup, αλλά τελικά άνοιξε μια καινούρια περίοδος και ευχόμαστε όλοι να είναι θετική για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Αναλυτικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός μίλησε για «σημαντική ημέρα, διότι είχαμε χτες μια πολύ σημαντική συμφωνία στο Eurogroup» και πως “περιμέναμε 4 χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος και άρα αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή». «Το σημαντικότερο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».

Είπε ότι ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, 3,5 δισ. στους 5 επόμενους μήνες, που θα δώσει μια ώθηση στην πραγματική οικονομία. Έχουμε ακολούθως, συνέχισε, τις κινήσεις που περιμένουμε από την ΕΚΤ, την επαναφορά του waver στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση. Υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο, σε σχέση με την απόφαση για το χρέος είναι ότι για το επόμενα 20 σχεδόν χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες κάτω από το 15% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Έχουμε λοιπόν σαφείς ενδείξεις πια και γεγονότα που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια σημαντική ευκαιρία, αρκεί να δουλέψουμε, να αφήσουμε πίσω μας όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο και να δουλέψουμε με σοβαρότητα για να μπορέσουμε να ξαναοικοδομήσουμε μια εικόνα σταθερή αλλά και μια δίκαιη ανάπτυξη», είπε. Επισήμανε δε ο πρωθυπουργός ότι «η ανάπτυξη έρχεται αλλά έχει σημασία αυτή τη φορά το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με την Ειδομένη «που είναι μια πληγή εδώ και πολλούς μήνες», λέγοντας ότι «σήμερα είχαμε κι άλλη μια καλή είδηση». Τόνισε ότι «χωρίς βία -κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- καταφέραμε να εκκενώσουμε ουσιαστικά και τη σιδηροδρομική γραμμή αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας και η Ειδομένη που αποτελούσε μια πληγή στη διαχείριση του προσφυγικού, που νομίζω κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολύ στενή συνεργασία», είπε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε προσωπικά και τον κ. Αβραμόπουλο «γιατί είχαμε την τύχη να είναι Έλληνας ο Επίτροπος που έχει την ευθύνη για τη μεταναστευτική πολιτική και την ασφάλεια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Άρα λοιπόν μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανής για τη χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι και τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και αυτή είναι μια προσπάθεια για την οποία όλοι αξίζει να καταβάλλουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι αυτό που συντελέστηκε αυτές τις μέρες στην Ειδομένη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη ότι με ανθρωπιά, με ευαισθησία αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τύχουν φιλοξενίας και υποστήριξης, απαλείφοντας μια εικόνα που πραγματικά, όπως είχε λεχθεί στο παρελθόν, ήταν όνειδος για την Ευρώπη, για τον κόσμο, για την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

«Τώρα τα πράγματα αλλάζουν κι είναι σημαντικό να πειστούν αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι να πάνε στους ειδικούς χώρους που έχουν ήδη ετοιμαστεί από την ελληνική κυβέρνηση με την υποστήριξη της ΕΕ, ώστε να αρχίσει να εξελίσσεται η διαδικασία που προβλέπεται».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ότι «πρέπει να εφαρμοστεί, να συνεχίσει να εφαρμόζεται». «Ήδη», είπε, «τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τελευταίες προς ρύθμιση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η συνεννόηση που απαιτείται και ότι διαπιστώνει από τις συνεχείς επισκέψεις του και στην Τουρκία ότι υπάρχει η καλή θέληση.

«Τούτη την ώρα», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, «είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο γιατί αν δεν συνεχιστεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που κανένας δεν θέλει».

Αναφορικά με την χτεσινή συμφωνία στο Eurogroup, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι περνάμε σε ένα καινούριο στάδιο». «Χρειάζεται», είπε, «εργατικότητα, ενότητα, συναντίληψη, ώστε σταδιακά να αφήσουμε πίσω όλες αυτές τις εικόνες που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και γενικότερα έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες σε μια κατάσταση που δικαιολογημένα σε ένα μεγάλο βαθμό τους προβληματίζει και τους ανησυχεί κυρίως σε ό,τι αφορά στο μέλλον». «Νομίζω όμως», συνέχισε, «είναι θετικό το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η πορεία μέχρι το χτεσινό Eurogroup, αλλά τελικά άνοιξε μια καινούρια περίοδος και ευχόμαστε όλοι να είναι θετική για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά».

Αναφερόμενος στην παρατήρηση του κ. Τσίπρα για τη σημασία του γεγονότος ότι είναι Έλληνας ο Επίτροπος που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή τις δυο σημαντικές για την Ευρώπη υποθέσεις, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «ναι, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία» και πως ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από ενάμιση χρόνο ότι αυτό το χαρτοφυλάκιο θα ήταν το ισχυρότερο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

«Καλύτερα να έπαιρνες το Οικονομίας παρά αυτό δηλαδή, πιο πολύ δουλειά έχει τώρα», σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση ο πρωθυπουργός, με τον κ. Αβραμόπουλο να αναφέρει ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τελικά, δεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει προβλήματα και ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης αλλά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι πάνω απ’ όλα κρατά μέσα του την Ελλάδα, την πατρίδα του, «γιατί της έλαχε αυτόν τον καιρό να είναι αντιμέτωπη με δυό ισχυρές πιέσεις, γιατί τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και η οικονομική κρίση βαραίνουν τους ώμους πρώτα απ’ όλα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και εκείνων που εκλήθησαν να διαχειριστούν αυτή την υπόθεση».

«Πάντως», ολοκλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «θα παραμείνουμε σε αυτή την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, γιατί κι εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που όλον αυτόν τον καιρό μας προβλημάτισαν και μας ανησύχησαν».

«Είναι προκλήσεις οι κρίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ