Τσίπρας προς Σαμαρά: Να μάθουμε πώς ανατράπηκε ο Παπανδρέου

Τσίπρας προς Σαμαρά: Να μάθουμε πώς ανατράπηκε ο Παπανδρέου

Σαφείς υπαινιγμούς για τη συνάντηση των G20 στις Κάννες το 2011 άφησε ο πρωθυπουργός.

Με αναφορές που αφορούν τις κρίσιμες ώρες της συνάντησης των G20 στις Κάννες το 2011, σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι ήταν μέρος του παρασκηνίου, που οδήγησε το 2011 στην ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου. «Πρέπει να μάθουμε πως έγινε τότε η ανατροπή του Παπανδρέου. Κύριε Σαμαρά πήγατε στις Κάννες αντιμνημονιακός και γυρίσατε… υπέρμαχος του μνημονίου», δήλωσε.

Ο Σαμαράς του είπε από το έδρανο του, πως, δεν είχε πάει  στις Κάννες και ο πρωθυπουργός του απάντησε, «το λέω σχηματικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε για το παρασκήνιο των Καννών και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως, «πήγε εκεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και γύρισε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Πάντα αντιπρόεδρος».

«Να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμένατε καρτερικά την αποτυχία της κυβέρνησης». Και συνέχισε: «Όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε, αλλά μας απειλείτε εκ των προτέρων, ότι θα έρθει η αποτυχία και θα φέρει ανακριτική επιτροπή» και πρόσθεσε ότι σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες, σε μία περίοδο φορτωμένη με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις δικές σας επιλογές τα χρέη και τα άδεια ταμεία, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ετοιμάσει τις ανακριτικές επιτροπές και μετά μιλά και για συναίνεση.

«Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχετε υπολογίσει σωστά» πρόσθεσε. Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και έχει στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη λάσπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη, με την οποία δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από χρόνια σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τη μνημονιακή καταστροφή εκκινούμε προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και ερωτήματα που σχετίζονται με ότι ακολούθησε το πρώτο μνημόνιο. Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας, στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε από τα μνημόνια για την ανάκτηση υποτίθεται της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία δεν ήρθε ποτέ.

«Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις απλές, σαφείς, καθαρές, πέρα από συνωμοσιολογίες» είπε, λέγοντας ότι στόχος της εξεταστικής επιτροπής δεν είναι η ποινικοποίηση των αντιλήψεων με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτές κρίνονται στην πολιτική αρένα.

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Είπατε και την άλλη θεωρία: Ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο. Δηλαδή ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή έφεραν το μνημόνιο, αυτό εννοείτε. Πείτε το καθαρά».

«Σας ζήτησε κανένας να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση»;
Ο κ. Σαμαράς σπεύδει να δηλώσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Εάν νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών, καθίστε στην αντιπολίτευση όπου θα είστε για αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Μην περιμένετε άδικα».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το χρέος που θα ερευνά την περίοδο από το 1981 και μετά, αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ την έφερε τώρα, λίγο πριν τη συζήτηση στη Βουλή και όχι στα 2,5 χρόνια που ήταν κυβέρνηση. «Όλες οι κινήσεις σας είναι υποκριτικές, θέλετε να θολώσετε τα νερά. Δεν θέλετε να σηκώσουμε ούτε μία πέτρα για να δούμε τι κρύβετε από κάτω» και τόνισε ότι σε όποια περίοδο και αν ανέτρεχε η ΝΔ απαντήσεις δεν θα έπαιρνε. Και πρόσθεσε: «Ακόμα και στο ζεύγος των πρωτόπλαστων θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε για να πάρουμε απαντήσεις και δεν θα παίρναμε».