Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Δεν θα δεχτούμε λύση στα εργασιακά χωρίς τις συλλογικές συμβάσεις

Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Δεν θα δεχτούμε λύση στα εργασιακά χωρίς τις συλλογικές συμβάσεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) μιλάει με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί (Δ), Αθήνα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016. Διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος και η Κομισιόν είναι αντίθετες στις προτάσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά.

Την πρόθεσή του να μη δεχτεί λύση στα εργασιακά εάν δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι και από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκδήλωσε την αντίθεση της Κομισιόν σε μια λύση η οποία αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά δεν βρίσκουν σύμφωνους ούτε την ελληνική πλευρά, αλλά ούτε και την Ευρώπη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τη θέση του Ταμείο στο πρόγραμμα. Προϋπόθεση την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές ως απαραίτητη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως, ο Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς».

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η συνάντηση των δύο αξιωματούχων έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα στο οποίο ομνύει η Κυβέρνηση για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αμέσως μετά τυπικό κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτιμήθηκε από κοινού ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Επίσης, υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη έναρξης συζήτησης επί των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα συνολικά για την Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και εκτιμήθηκε από κοινού πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη: Τεχνική συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας βλέπει ο Μοσκοβισί