Παραιτήθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από βουλευτής μετά από αίτημα του πρωθυπουργού

Παραιτήθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από βουλευτής μετά από αίτημα του πρωθυπουργού

Δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή με το νομοσχέδιο - Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε καθώς διαφωνούσε με τα προαπαιτούμενα. 

Την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Αυτό γίνεται γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο πως ο Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Στο τηλεφώνημα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό, πως, έχει…διαφωνίες σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου. Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε, πως, δεν μπορεί να γίνει αλά καρτ η ψήφιση του νομοσχεδίου και του ζήτησε να παραιτηθεί. «Το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό σε όσους κατήλθαν υποψήφιοι στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και άρα η στάση αυτή δεν δικαιολογείται» ανέφεραν κυβερνητικές για τη στάση του Γαβριήλ Σακελαρίδη και την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Η επιστολή Σακελλαρίδη

Μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρώην πλέον βουλευτής Α’ Αθήνας υπέβαλλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ζητώντας να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης του.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή, να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και να σας ζητήσω να κινήσετε τις διαδικασίες αντικατάστασής μου. Με εκτίμηση Γαβριήλ Σακελαρίδης» αναφέρει στην επιστολή του.

Τη θέση του κ. Σακελλαρίδη καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Το παρασκήνιο της παραίτησης
Σύμφωνα με την «Αυγή» ο κ. Σακελλαρίδης είχε ήδη προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στην αποψινή ψηφοφορία διαχωρίζοντας τη θέση του από την κυβέρνηση. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» και ότι είχαν προηγηθεί έντονες διαβουλεύσεις προκειμένου να αλλάξει γνώμη.

Μεταξύ εκείνων που επιχειρούσαν να μεταπείσουν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ζήτησε από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και να μην αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανήκει στην «ομάδα των 53» και μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.