Τσίπρας σε Σταινμάιερ για αποζημιώσεις: Βάση μας το Διεθνές Δίκαιο

Τσίπρας σε Σταινμάιερ για αποζημιώσεις: Βάση μας το Διεθνές Δίκαιο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Α) (Frank Walter Steinmeier), στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τη σύζυγό του Έλκε Μπουντενμπέντερ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βάλτερ Σταϊνμάιερ σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί διαφορές από το μακρινό παρελθόν.

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα οκτώ χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ.

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΟΔΓ και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

«Εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε τον σεβασμό του γι αυτή την προσπάθεια.

Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός Πρόεδρος συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται, πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.