Τσίπρας: Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα – Το δικό μας μνημόνιο είναι με τον λαό

Τσίπρας: Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα – Το δικό μας μνημόνιο είναι με τον λαό
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την κυβερνητική πολιτική για τις αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασε στη βουλή ο πρωθυπουργός.

«Το δικό μας μνημόνιο είναι με το λαό και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019»: αυτό υπογράμμισε από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας έτσι, συν τοις άλλοις, ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία. Μιλώντας επί της ουσίας των θετικών για τους ασφαλιζόμενους αλλαγών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά αντιθέτως θα αυξηθούν για περίπου 500.000 δικαιούχους.

«Δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και αντίθετα, περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου αυξήσεις στις συντάξεις τους οι οποίες μπορεί να είναι 20 ευρώ αλλά για πολλούς είναι σημαντικό, όπως και το ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία δίνει έγνοια στο συνταξιούχο και να δίνει μάχη στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί τα δικά του δικαιώματα και το δικό του δίκιο. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν την ίδρυση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας απηύθυνε δύο ερωτήματα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε».

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

– Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

– Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

– Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Θα περίμενε να δει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του, όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να κατατροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κατόρθωμα» της κυβέρνησης την καθιέρωση του ασφαλιστικού συστήματος και πρόσθεσε πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά είναι ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. «Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός. Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε».

«Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το “Τσοβόλα δώστα όλα” και ψηφίζετε το “Τσοβόλα δώστα όλα”», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, με τα οποία αποκαθιστά αδικίες. «Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος, διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εμείς θα την αποκαταστήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Φράση που απηύθυνε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και αφού προηγουμένως μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση για την αποκατάσταση αδικιών που προκλήθηκαν από τις πολιτικές των Μνημονίων.

«Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το δικό μας, λοιπόν, 4ο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό θα μας δεσμεύει από δω και στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, να κάνουμε πράξη τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.