Τσίπρας στους NYT: Κατάλαβα πως δεν είναι εύκολο να αλλάξω μόνος την Ευρώπη

Τσίπρας στους NYT: Κατάλαβα πως δεν είναι εύκολο να αλλάξω μόνος την Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλά στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. Συνεδρίασε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πού βρίσκεται η ΕΕ εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης και ποια η θέση του Αλλέξη Τσίπρα;

Οι New York Times στο άρθρο τους με τίτλο «Μήπως η Ευρώπη έχει φτάσει στο κρίσιμο σημείο της;» φιλοξενεί μεταξύ άλλων συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τον οποίο ο αρθρογράφος Jim Yardley περιγράφει ως «ακόμη χωρίς γραβάτα, ακόμη πρωθυπουργός».

«Νομίζω πως δεν είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη μόνος σου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Yardley σημειώνει πως ο πρωθυπουργός είναι «νικημένος αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει πως έχει δίκιο».

Σύμφωνα με το άρθρο, ο πρωθυπουργός λέει πως η συνταγή της λιτότητας έχει αποδειχθεί λανθασμένη και αναρωτιέται γιατί εν αντιθέσει με την Αμερική, στην Ευρώπη η επιστροφή στην ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας έχει αργήσει τόσο. Επίσης, επιτίθεται στις πολιτικές του Βερολίνου και των Βρυξελλών – τις παρομοιάζει με έναν «ζουρλομανδύα» που υποδεικνύεται από τους δανειστές κόντρα σε κάθε λογική.

Σύμφωνα με τον Yardle, ο Τσίπρας καλείται τώρα να ακολουθήσει μια πολιτική που μέχρι τώρα θεωρούσε λάθος, ελπίζοντας η χώρα να μην καταρρεύσει, ενώ ταυτόχρονα θέλει να ξανακάνει την Ελλάδα ελκυστική για τους επενδυτές ώστε να ανακάμψει και να «ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε για άλλη μια φορά πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις. «Συνειδητοποιήσαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί», δήλωσε.

Όσον αφορά την ελληνική κρίση, ο αρθογράφος πιστεύει πως δε σχετίζεται με τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και την αστάθεια των αγορών και όχι μόνο με τα προβλήματα της χώρας.

Επισημαίνει, ακόμα, πως μια διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και μερικά βήματα πίσω από τη μεριά των δανειστών θα άνοιγε την πόρτα για αντίστοιχες συζητήσεις σε άλλες περιφερειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

O Τσίπρας δεν πιστεύει πως η Ελλάδα είναι πια μόνη της και ακόμα θεωρεί τον εαυτό του υπέρμαχο του ευρωπαϊκού ιδεώδους αλλά χαρακτηρίζει τις Βρυξέλλες «το βασίλειο της γραφειοκρατίας» και σημαντικότερα, πάντα σύμφωνα με τη συνέντευξη, ένα μέρος όπου »υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας – οι πιο σημαντικές αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες».

Τέλος, ο Jim Yardley καταλήγει πως ο πρωθυπουργός με τις απαντήσεις του περιγράφει με ακρίβεια τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, έστω κι αν είναι αυτός που «προσπάθησε να γκρεμίσει την πύλη του παλατιού και απέτυχε».

Ενώ το άρθρο κλείνει με το πώς βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας το μέλλον. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είμαι πολύ, πολύ προβληματισμένος για το μέλλον».