Τσίπρας: «Τέλειωσε ο χρόνος της κυβέρνησης»

Τσίπρας: «Τέλειωσε ο χρόνος της κυβέρνησης»

Ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της επίσκεψής του στην ΔΕΘ.

Σε κοινή δέσμευση πάνω σε ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο, κάλεσε τον λαό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος παρουσίασε τους πέντε βασικούς άξονες αυτού του συμβολαίου:

1. Η σκληρή και αποφασιστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
2. Η εφαρμογή άμεσα ενός πολυδύναμου προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.
3. Η εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που θα έχει στο επίκεντρο την ανάπτυξη όχι προς όφελος των μονίμως προνομιούχων, αλλά προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων. Των αδικημένων του μνημονίου.
4. Η ανάκτηση του δημόσιου πλούτου, του ελέγχου των Τραπεζών και η ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
5. Η ανάκτηση της εργασίας με μια σειρά μέτρων κατά της ανεργίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: To τριήμερο πρόγραμμα του Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το συμβόλαιο για το οποίο δεσμεύεται δεν έχει «ψιλά γράμματα» και σημείωσε: «Αυτό το συμβόλαιο, όμως, έχει ένα σκληρό όρο: Ο έλεγχός της τήρησής του να ανήκει στο λαό και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε ότι στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων κρύβεται πάντα ο διάβολος. Εμείς, λοιπόν, ανοιχτά, καθαρά, θαρραλέα, βέβαιοι όχι μόνο για τις προθέσεις, αλλά και για τις δυνατότητές μας, χωρίς ψιλά γράμματα, σας καλούμε να αλληλοδεσμευτούμε και στη μεγάλη μάχη της δημοκρατίας».

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας το έκανε υπό βροχή. «Βρέχεστε, αλλά αξίζει να με ακούσετε», είπε στους συγκεντρωμένους, που έμειναν παρά τη βροχή, και τους κάλεσε σε “ανένδοτο αγώνα” για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει. «Θα τα καταφέρουμε, είμαι σίγουρος. Θα νικήσουμε μαζί. Θα νικήσουν οι φτωχοί και καταφρονεμένοι. Θα νικήσει ο λαός. Θα νικήσει η Ελλάδα. Ο τροχός άρχισε ήδη να γυρίζει. Το σύνθημά μας λέει ότι: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει αυτοδύναμος λαός. Εγώ το αντιστρέφω και σας λέω: Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, θα σημαίνει πανίσχυρος λαός», είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, λέγοντας ότι στις προεκλογικές της ομιλίες εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή προς τις χώρες που χρωστάνε, αλλά ξεχνάει την οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το κατοχικό δάνειο, και υπογράμμισε: «Τέρμα, λοιπόν, οι ευγένειες κ. Μέρκελ. Σας χρωστάμε; Σας χρωστάμε είναι αλήθεια. Μας χρωστάτε, όμως, κι εσείς. Ήρθε η ώρα για το λογαριασμό. Και τον λογαριασμό αυτόν δεν σας τον ζητάει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Και όχι μόνο. Γιατί μπορεί, μέχρι σήμερα να μη βρέθηκαν δικές μας κυβερνήσεις να το στηρίξουν, αλλά να είστε σίγουροι, ότι θα το υποστηρίξουν και όλοι οι λαοί που έδωσαν το αίμα και θυσίες για να σταματήσουν το τέρας του ναζισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Διαβάστε ακόμη: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερη δημοσκόπηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στο φαύλο σύστημα της διαπλοκής, να ξαναστήσει μια νέα ισχυρή ΕΡΤ και να σπάσει “το απόστημα της μιντιακής διαπλοκής”.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, η ανομία και η διαπλοκή φεύγουν! Τέλος το αλισβερίσι της διαπλοκής, τέρμα και οι νταβατζήδες, τέρμα και τα λίαρ τζετ των φίλων και των κολλητών. Τελεία και παύλα!», είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε, επίσης, να βάλει τέλος στην ασυλία όσων οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στη σημερινή κατάσταση. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, δημοκρατικά και με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, ώστε να εξακριβωθούν οι ευθύνες για τα ύποπτα παιγνίδια με τις στατιστικές, για τα υπόγεια φλερτ με το ΔΝΤ, για τις κατά καιρούς δηλώσεις και κινήσεις που καταρράκωσαν την όποια αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, για τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ φίλων, για τα σκάνδαλα και τις λίστες, για τα μνημόνια που σακάτεψαν τον τόπο. Και προσέξτε: Εμείς δεν μιλάμε για εκδίκηση, μιλάμε για δικαιοσύνη. Το περί δικαίου αίσθημα του λαού πρέπει να ικανοποιηθεί, γιατί διαφορετικά θα χτίζουμε πάνω στην άμμο. Και θα ικανοποιηθεί. Όσοι ακόμα και σήμερα κρύβονται πίσω από το πέπλο της σιωπής που επιβάλει το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής και της μνημονιακής συνευθύνης, ας μην κοιμούνται ήσυχοι. Θα τους ξεσκεπάσουμε. Όσοι κερδοσκοπούν απομυζώντας το δημόσιο πλούτο και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και στις κινητοποιήσεις κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ