Τσίπρας: Βεβαιώθηκε 1 δισ. ευρώ από τις λίστες φοροδιαφυγής

Τσίπρας: Βεβαιώθηκε 1 δισ. ευρώ από τις λίστες φοροδιαφυγής

Τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και την πάταξη του λαθρεμπορίου στηρίζουν την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η διαφθορά δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Υποστήριξε ότι η τερατώδης γραφειοκρατία, η ανυπαρξία σαφών διαδικασιών στη Δημόσια διοίκηση δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πολιτική επιλογή για να μην περιοριστεί η διαφθορά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και οι υπερτιμολογήσεις συνέτειναν στο να φτάσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Εχουμε αποδείξει ότι έχουμε το ηθικό ανάστημα να προσπαθήσουμε, υποστήριξε. Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος γιατί τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν επίθεση εναντίον μας. «Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν σταματήσουν οι επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ομερτά έχει σπάσει και η δικαιοσύνη έχει αφεθεί χωρίς πιέσεις να ασκήσει τα καθήκοντά της», υποστήριξε.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της κυβέρνησης στον χώρο πάταξης της διαφθοράς ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε:

– Την πρόοδο στις λίστες φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς), με 1 δισ. ευρώ βεβαιωμένα ποσά και την είσπραξη που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Με αυτά τα χρήματα προωθήσαμε μέτρα κοινωνικής πολιτικής όπως η «13η σύνταξη». Εχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες ενώ έχει γίνει η ενοποίηση όλων των λιστών σε μία, με 1,270 εκατομμύριο ΑΦΜ.

– Εχουν υπάρξει ισχυρά πλήγματα σε λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών. Στα τελευταία, το 2014 έγιναν 11 χιλιάδες έλεγχοι με απόδοση 19 εκατ. ευρώ. Το 2016 έγιναν 24 χιλιάδες έλεγχοι και απέδωσαν 557 εκατ. ευρώ.

– Εγινε πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις με ενιαίους κανόνες.

– Περάσαμε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή τον νόμο για απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.

– Βάλαμε τέλος στο όριο σπατάλης στις συμβάσεις για δημόσια έργα.

Υποθέσεις διαφθοράς – διαπλοκής

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται υπό έρευνα. Μίλησε για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι άνδρο «μαύρου χρήματος», ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφάνειας. Ενα Κέντρο χωρίς κανονισμό λειτουργίας, χωρίς πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και άφησε χρέη 180 εκατ. ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το σκάνδαλο Novartis. Η χώρα μας ήταν «χώρα αναφοράς» για τον καθορισμό των τιμών σε άλλες 55 χώρες. Ετσι, υψηλές τιμές στην Ελλάδα εξασφάλιζαν υψηλές τιμές και στο εξωτερικό.

Ηδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα στοιχεία. Αφορούν στα δελτία τιμών φαρμάκων για το 2012, το 2013 και το 2014, όπου διατάξεις που προστέθηκαν, οδήγησαν σε αύξηση της τιμής φαρμάκων παρά την αντίθεση εισήγηση του ΕΟΦ.

«Για ποιο λόγο κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς της εποχής δεν μιλά γι’ αυτό;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Δεν ακούμε καν ότι πρέπει να γίνει έρευνα και να επιταχυνθεί η διαδικασία. Εχουμε «πέπλο σιωπής» και σε μέσα ενημέρωσης, που για άλλα θέματα είναι λαλίστατα, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.