Τσίπρας: «Ξεφουσκώνει με πάταγο η φούσκα του success story»

Τσίπρας: «Ξεφουσκώνει με πάταγο η φούσκα του success story»

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ του κόμματος - «Ορόσημο» η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας - Απαραίτητες οι πρωτοβουλίες εθνικές συνεννόησης.

Τη θέση ότι η κυβέρνηση «ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story, το προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και από το ΔΝΤ», ανέπτυξε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε έντονα τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο σημειώνοντας ότι «δεν διστάζουν προκειμένου να υπονομεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ, να υπονομεύουν την σταθερότητα στη χώρα». Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν είχε το σθένος ούτε καν να διεκδικήσει αυτό που το πρόγραμμα που συνυπέγραψε ορίζει : πως μετά την επίτευξη πλεονασμάτων θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα» και ότι «παίζουν τα δικά τους παιχνίδια», εμείς όμως, πρόσθεσε έχουμε το δικό μας στόχο τονίζοντας ότι «μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές». Το σχέδιό μας, είπε έχει αρχή μέση και τέλος και «δεν είναι ασπόνδυλο σαν αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την θέση του για εκλογές το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα με στόχο «να χαράξουμε κοινή γραμμή, ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα, δημόσια μπροστά στον ελληνικό λαό, και πάντοτε στην βάση της αξιοπιστίας και της πολιτικής εντιμότητας».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές να τοποθετηθούν λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να τροφοδοτεί σενάρια κρατώντας αμφίσημη στάση».

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει πολιτικά, αξιοποιώντας την εκλογική πρωτοπορία στις ευρωεκλογές και στο πλαίσιο αυτό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εθνική συνεννόηση και την συγκρότηση «ανοιχτών πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για «ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών με αξιολύπητη υποβάθμιση του δημόσιου πολιτικού της λόγου, με διασπορά πανικού και κινδυνολογίας» και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του είναι είναι αυτή τη στιγμή η ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη της χώρας, είναι δύναμη και εγγύηση σταθερότητας που όχι μόνο είναι το πρώτο σε δύναμη κόμμα, αλλά η διαφορά του με την ΝΔ όλο και διευρύνεται.

Ενόψει της έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα σε τέτοιες στιγμές να παίζει πολιτικά παιχνιδάκια πάνω στην πλάτη του λαού, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να τροφοδοτεί σενάρια κρατώντας αμφίσημη στάση». Σημείωσε επίσης ότι χωρίς να αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εκλογή για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ορόσημο». Αυτό γιατί, όπως είπε «η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που χρειάζεται για να συνεχίσει τον καταστροφικό της δρόμο και αυτό φάνηκε καθαρά και στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης».

Ξεκαθαρίζουμε, είπε ο κ. Τσίπρας ότι «για εμάς το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του προέδρου, καθώς είναι ζήτημα δημοκρατίας.Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίσει να καταστρέφει την χώρα».

Αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να ανοίξουν το κόμμα περισσότερο στην κοινωνία και να συγκροτήσουν συμμαχίας με κοινωνικές αναφορές «χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας και σημείωσε ότι ηγεμονία σημαίνει «η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι όσο ποιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, τόσο περισσότερο θα επιμείνει στην ανάγκη μιας ευρύτατης πολιτικής, κοινωνικής και εθνικής συνεννόησης. Διευκρίνισε ότι είναι δεν πρόκειται να κάνει πολιτική συνεννόηση για να διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα συμφέροντα των δανειστών ή τη παραμονή στην εξουσία των δυνάμεων που υποθήκευσαν το μέλλον του τόπου, δε περνάει από το μυαλό μας, τονίζοντας ότι αυτή δεν θα ήταν συνεννόηση αλλά παράδοση.

Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε «την ώρα που ανοίγουν οι προϋποθέσεις να σηκώσει ο λαός κεφάλι, να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί, μας είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή να ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις». Δεν είναι επαναστατική γραμμή αυτό είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «με όσο επαναστατική φρασεολογία και αν την μασκαρέψεις, εξ αντικειμένου κάποιον βοηθά. Και εν προκειμένω δε βοηθά το λαϊκό κίνημα αλλά τους εχθρούς του.Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει πρώτα από όλα ο δικός τους κόσμος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να ξεπεράσουν τις αδυναμίες «τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό, τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια, τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα», αλλά και «να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα», επειδή «έχουμε αέρα στα πανιά μας».

Στην αναφορά του για τις εξελίξεις στα βαλκάνια και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο κ. Τσίπρας επέκρινε την στάση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας , λέγοντας ότι συνιστά απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα στην Δερβιτσάνη , σημειώνοντας την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης των εθνικιστικών εντάσεων στα Βαλκάνια που επιβαρύνουν την προσπάθεια συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: Προβάδισμα με 4,9% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Βούλτεψη: «Θηριοδαμαστής των αγορών ο Τσίπρας»
Με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας εφανίστηκε πανικόβλητος μπροστά στην αναταραχή που προκάλεσε με τις εμπρηστικές του δηλώσεις».

«Ο κ. Τσίπρας έκρυψε τις εσωκομματικές του αντιφάσεις σχετικά με το αν προτίθενται να προβούν σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος. Μπέρδεψε τη βιωσιμότητα του χρέους με τις μονομερείς ενέργειες που εξαγγέλλει και δυναμιτίζουν την οικονομία της Ελλάδας και τη θέση της στην Ευρώπη. Υποδύθηκε τον… θηριοδαμαστή των αγορών, που στελέχη του αποκαλούν “μαντρόσκυλο του συστήματος”. Έστειλε πάλι μήνυμα εκλογών και κατάργησης των εφαρμοστικών νόμων. Μίλησε για την αγωνία του για την πόλη Κομπάνι, ξεχνώντας ότι οι υπερασπιστές του Κομπάνι βοηθούνται από δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, του οποίου εύχεται τη διάλυση», είπε η κ. Βούλτεψη.

Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας «εμφανίζεται πιο μπερδεμένος και πιο αντιφατικός από ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ