Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς

Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

«Ζητάω σήμερα εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που παρουσιάσαμε χθες το απόγευμα στον ελληνικό λαό. Ζητάω σήμερα την εμπιστοσύνη της Βουλής και στις 26 Μάη στις ευρωπαϊκές εκλογές,την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως τόνισε, ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο:

  • Τη διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
  • Την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας αλλά και των πολλών στη κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ με το πολιτικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη»

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη και με το στρατηγικό του αδιέξοδο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. «Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει», συνέχισε.

«Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, αλλά με το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό το σχέδιο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία το 2010-2014. Που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού».

Το σχέδιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών.

«Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών πάνω σε ένα σχέδιο το οποίο έχει αρχή, μέση και τέλος. Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης πάνω σε ένα πρόγραμμα που αφορά την επόμενη μέρα, την ενίσχυση των πολλών, αλλά ταυτόχρονα θέλω να ζητήσω και από την ελληνική Βουλή και από τον ελληνικό λαό στις 26 του Μάη τόσο ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό το σχέδιο, όσο και ψήφο καταδίκης στα σχέδια και τα προγράμματα εκείνα που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Ψήφο μομφής και καταδίκης στη Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, με το πρόγραμμα του νεοφιλελευθερισμού, με το πρόγραμμα του κ. Βέμπερ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ιστορική τομή του Αυγούστου του 2018 δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μετέωρη, να μείνει ανολοκλήρωτη», επισήμανε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Πρέπει να έχει συνέχεια, και για να έχει συνέχεια, πρέπει ο τόπος, η κοινωνία, η Ελλάδα, να προχωρήσει μπροστά. Τώρα που μπορούμε, τώρα που ξέρουμε, τώρα που έχουμε σχέδιο, τώρα που έχουμε δύναμη, ήρθε η ώρα να δώσουμε τους κόπους και τις θυσίες των πολλών πίσω γιατί τους αξίζει. Κι αυτή την προσπάθεια ο ελληνικός λαός θα την επιβραβεύσει. Ήρθε η ώρα να μας κρίνει ο ελληνικός λαός και θα μας κρίνει με τα πεπραγμένα μας, με τις προτάσεις μας, με τις ιδέες μας, με τις αξίες μας. Και είμαι σίγουρος ότι την εμπιστοσύνη θα τη λάβουμε διπλά και από τη Βουλή και από τον ελληνικό λαό».

Πρόσκληση για τηλεοπτικό ντιμπέϊτ στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ.Μητσοτάκη

Ακόμα, πρόσκληση για τηλεοπτικό ντιμπέϊτ απηύθυνε εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη: «Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση; Θέλετε να βάλουμε τον κ. Πορτοσάλτε να σας δίνει σκονάκια; Θα τον βάλουμε! Οποιον θέλετε θα βάλουμε! Ελάτε, επιτέλους να αναμετρηθούμε. Ελάτε να αντιπαρατεθούμε. Γιατί κρύβεστε; Η μήπως θέλετε να έχετε κάποιο κοινό να σας χειροκροτεί μετά από κάθε φράση που θα διαβάζετε από το βήμα γι αυτό προτιμάτε τη Βουλή; Δεν ξέρω».

Σαν σήμερα πριν από εννιά χρόνια, μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σαν σήμερα, στις 8 Μάη του 2010, στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν υπήρχε μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση με τους πιστωτές της χώρας.

«Σαν σήμερα πριν από εννιά χρόνια, μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας, γιατί; Επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά. Μια χώρα που έκανε Ολυμπιακούς αγώνες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια, αλλά δε μπόρεσε να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας. Μια χώρα που σπαταλούσε πολλά για χάρη των λίγων και ελάχιστα για χάρη των πολλών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%. Και αργότερα παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να σώσουν αριθμούς. Εσείς εφαρμόσατε από το 2010 μέχρι το 2014 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της ΕΕ».

«Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Αφενός, πασχίζοντας να μείνει η κοινωνία όρθια και αφετέρου δίνοντας καθημερινές μάχες για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά συγχρόνως και να θωρακίσουμε την οικονομία μας μακροπρόθεσμα. Με τη λύση για το χρέος, τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας. Εμείς τα πετύχαμε όλα αυτά. Σοβαρά και με σχέδιο. Και πετύχαμε αυτό για το οποίο λάβαμε την εντολή από τον ελληνικό λαό το Σεπτέμβρη του 2015. Πετύχαμε, ναι. Και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, που μπορούν πλέον να ελπίζουν», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ