Τσιτσιπάς: «Βίωσα τον ρατσισμό στο πετσί μου – Η κρίση είναι αποτυχία των πολιτικών κι όχι του λαού»

Τσιτσιπάς: «Βίωσα τον ρατσισμό στο πετσί μου – Η κρίση είναι αποτυχία των πολιτικών κι όχι του λαού»
epa07994006 Stefanos Tsitsipas of Greece reacts during his round robin match against Alexander Zverev of Germany at the ATP World Tour Finals tennis tournament in London, Britain, 13 November 2019. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για θέματα εκτός τένις, για την οικονομική κρίση και την αποτυχία των πολιτικών.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ρίχνεται στη μάχη του ATP Finals στο Τορίνο με πρώτο αντίπαλο τον Αντρέι Ρούμπλεφ το βράδυ της Δευτέρας (15/11, 22.00) και η εφημερίδα La Stampa φιλοξένησε εφ όλης της ύλης συνέντευξη του κορυφαίου Έλληνα τενίστα. Ο Τσιτσιπάς μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε στην πορεία προς την ελίτ του παγκόσμιου τένις, ενώ αναφέρθηκε και στον ρατσισμό που βίωσε ως Έλληνας στα χρόνια της κρίσης που πέρασε η χώρα σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση δεν ήταν αποτυχία του λαού αλλά των πολιτικών.

Τσιτσιπάς: «Ανακάμπτει η χώρα»

«Εκείνα τα άσχημα χρόνια ήταν κι ένας από τους λόγους που ήθελα τόσο πολύ να παίξω τένις. Μεγάλωσα σε μια περίπλοκη κατάσταση από την οποία ήθελα να ξεφύγω, ήθελα ένα καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου. Το τένις μου έδωσε αμέσως ευκαιρίες, μου έδειξε πως αξίζω. Τώρα η χώρα μου είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχει ορθοποδήσει, δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως, αλλά ανακάμπτει. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και ελπίζω να μπορώ να παρέχω ευχαρίστηση στους συμπατριώτες μου με τα αποτελέσματά μου» σημείωσε αρχικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Και πρόσθεσε: «Έζησα στην περίοδο που η κρίση ήταν πολύ άσχημη, η Ελλάδα ζούσε στο χάος και αυτό παρέσυρε και μένα, έτσι λειτουργεί ο ρατσισμός. Βίωσα τον ρατσισμό στο πετσί μου, αλλά αυτό μου έδωσε και τη δύναμη να σπάσω αυτά τα στερεότυπα. Αυτές οι προσβολές που δεχόμουν για την καταγωγή μου με έκαναν να θέλω να δείξω ποιος πραγματικά είμαι και τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση ήταν μια αποτυχία των πολιτικών, όχι του λαού».

Μάλιστα, ο σπουδαίος Έλληνας τενίστας πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει κόσμος που σε ταυτίζει με τα προβλήματα της χώρας σου – και είναι πολλοί. Αφού η Ελλάδα ήταν σε ένα χάλι, τότε έτσι ήμουν και εγώ στα μάτια τους. Και για όσους με κατηγορούν ότι δεν με ένοιαζε (η κρίση) επειδή έπαιζα τένις, ήταν πολύ δύσκολη εκείνη η εποχή για μένα και με δίδαξε να μην κρίνω αυθαίρετα τους ανθρώπους. Συνήθως, όταν κάτι πάει στραβά ξεσπάμε στους λάθος ανθρώπους, δεν εστιάζουμε σ’ αυτούς που πραγματικά προκαλούν το πρόβλημα. Είναι μια κακή συνήθεια που όλοι θα έπρεπε να ξεφορτωθούμε».

Τσιτσιπάς για τους Big 3

Ερωτηθείς για τη σύγκριση της νέας γενιάς παικτών με τους λεγόμενους Big 3 Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, σχολίασε: «Ελπίζω να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό, γιατί αν συνεχίσουμε να μπαίνουμε στη συζήτηση των συγκρίσεων, τότε δεν θα προχωρήσουμε. Είχαν φανταστικές καριέρες, ο Ρότζερ, ο Ράφα και ο Νόβακ που είναι εδώ μαζί μας στο Τορίνο. Όλοι τους έζησαν σε μια ξεχωριστή εποχή, προσφέροντάς μας επικούς αγώνες. Εγώ διανύω τη δική μου διαδρομή, θέλω να γράψω τη δική μου ιστορία, όπως και οι άλλοι παίκτες της γενιάς μου. Θα ήταν πολύ άδικο αν συνεχώς συγκρίνουμε τα επιτεύγματά μας με τα δικά τους και αν χρησιμοποιείται αυτό το μέτρο σύγκρισης».