Τσοχατζόπουλος: «Δεν ζήτησα και δεν έλαβα ποτέ ανταλλάγματα»

Τσοχατζόπουλος: «Δεν ζήτησα και δεν έλαβα ποτέ ανταλλάγματα»

Βολές κατά του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώην υπουργό.

«Δεν έχω καμία σχέση με υπεράκτιες εταιρείες» είπε, απολογούμενος, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε πλήρως όσα του αποδίδονται στη δικογραφία για την υπόθεση των «μιζών», που φέρεται να πήρε για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε ότι έλαβε ανταλλάγματα για την άσκηση των καθηκόντων του και ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με τις εταιρείες, που, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρυβούν και να νομιμοποιηθούν, μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που διακινήθηκαν με αφορμή αγορές όπλων.

Ο πρώην υπουργός τόνισε στο δικαστήριο ότι ούτε η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, ούτε η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσα τους καταλογίζονται.

Ο πρώην υπουργός για ακόμη μία φορά απευθύνθηκε στους δικαστές ζητώντας την αποφυλάκιση της κ. Σταμάτη, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για την κράτησή της αποτέλεσε «κορωνίδα της σκευωρίας», που στήθηκε με στόχο τον ίδιο.

Ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε στα μέλη του δικαστηρίου και σημειώνοντας πως δεν ξεχνά, είπε: «Όλες τις μέρες ήταν εντυπωσιακή η στάση σας: απορρίψατε όλες μας τις προτάσεις. Είναι πρωτοφανές». Αναφερόμενος δε στη μη κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ, υποστήριξε πως το δικαστήριο είναι εκτεθειμένο στην κοινή γνώμη.

«Μας αφήσατε την εντύπωση ότι προσωρινά δεν έχουν κληθεί και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν στο μέλλον. Η παρουσία του ΚΥΣΕΑ, του προέδρου του ή κάποιου μέλους θα μπορεί να σας ενημερώσει για τις πολιτικές κυβερνητικές αποφάσεις που έχει λάβει και όχι να με αθωώσει».

Είπε, επίσης, ότι έναντι της έδρας του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων «υπάρχει μια ακόμη δυσαρέσκεια», εξηγώντας: «Αρνηθήκατε το αίτημα κατηγορουμένου για κλήση μαρτύρων – το δικό μου. Οφείλατε να το σεβαστείτε. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε συζήτηση για το βασικό έγκλημα του κατηγορητηρίου, τη δήθεν παθητική δωροδοκία που μας “στόλισαν”. Όταν κάποιος έχει παράξει έργο κι έρχονται κάποιοι τυχάρπαστοι από το πουθενά, άσχετοι και σου λένε ότι “τα έχεις αρπάξει, τα έχεις πάρει”, είναι απαράδεκτο μετά από 40 χρόνια στην πολιτική».

Επαναλαμβάνοντας όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει για τη σκευωρία που, όπως επιμένει, στήθηκε σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε ότι ξεκίνησε και στήθηκε «από τα κυβερνητικά κλιμάκια», από τους «προσκυνημένους του Γ. Παπανδρέου». Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

«Ως δια μαγείας η πολιτική εξαφανίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Γ. Παπανδρέου. Είχαν αρχίσει να διακρίνονται οι πολιτικές που θα επικρατούσαν. Αυτό δεν ήταν πολιτική. Ήταν κυβερνητική διαχείριση, τακτικισμός. Όταν ήρθε η σύγκρουση μέσα στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου με τις δικές μας απόψεις, φαίνεται ότι ανησυχούσαν πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει και έτσι κάποιοι εμπνεύστηκαν την πολιτική εξόντωση του εσωκομματικού αντιπάλου. Πήγαμε σε άλλες τακτικές, στην πολιτική δίωξη που πρώτα εκφράστηκε επικοινωνιακά και μέσα σε εβδομάδες μας κατεδάφισε, μας διέλυσε, μας διαπόμπευσε εμένα και τη γυναίκα μου, επειδή αυτή ήταν η πρακτική. Και μετά ήρθε η δίωξη μας».

Σε ερώτηση του προέδρου για όσα καταμαρτυρεί εναντίον του ο ξάδελφος και συγκατηγορούμενός του, Νίκος Ζήγρας, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του «είναι βαριά άρρωστος ο άνθρωπος»: «Ο κ. Ζήγρας είχε υποστεί ζημιά ψυχική. Όταν ήρθε στη φυλακή, τον συνέλαβαν την ίδια μέρα με εμένα, έναν αθώο άνθρωπο, όταν ήρθε μέσα εγώ έτρεξα και προσπαθήσαμε από την πρώτη μέρα να τον πάμε στο νοσοκομείο. Έχει ψυχική καταπίεση, έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να μείνει στη φυλακή. Επειδή ήταν άρρωστος ο άνθρωπος, τον χειραγώγησε ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Μαλλής. Εγώ θα ασκήσω δίωξη εναντίον του κ. Μαλλή. Εκμεταλλεύτηκε έναν άρρωστο άνθρωπο. Εδώ ακούμε τη “φωνή του κ. Μαλλή” από έναν άβουλο άνθρωπο. Τον έβαλε μέσα και αρνήθηκε να τον βγάλει. Τώρα οι σχέσεις τους έχουν αλλάξει. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Υπάρχει μια συναλλαγή. Είναι φανερό».

Στην απολογία του ο πρώην υπουργός ανέλυσε εξονυχιστικά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την απόφαση προμήθειας των υποβρυχίων, την οποία συνέδεσε με τα Ίμια. Είπε:

«Η Ελλάδα προμηθεύτηκε τα καλύτερα υποβρύχια. Μπορούμε να εγγυηθούμε τη στρατηγική μας στη Μεσόγειο για τα επόμενα 15 χρόνια, εφόσον τα έχουμε πάρει όλα».

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τους διαδόχους του στο υπουργείο Άμυνας για την εξέλιξη της υπόθεσης της προμήθειας των υποβρυχίων, λέγοντας ότι κανείς «δεν απαντάει, γιατί δεν έχει προχωρήσει η σύμβαση για τα υποβρύχια.

Κατά τον κατηγορούμενο, η προμήθεια των TOR M1 δεν έπρεπε να υπάρχει στη δικογραφία: «Δεν ήταν εύκολο για μια χώρα του ΝΑΤΟ να κάνει σύμβαση με τη Ρωσία. Αλλά είχαμε πρόβλημα με την Τουρκία. Ξέρετε πόσες αερομαχίες είχαμε την ημέρα; Τα TOR M1 ήταν μια επιλογή αξιολογική, που υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Επίσης, ήταν θέμα πολιτικό. Έκανα δύο επισκέψεις στη Ρωσία, συνάντησα τον ίδιο τον Γέλτσιν και συζητήσαμε για τα εξοπλιστικά και τη συνεργασία μας. Ήξεραν ότι οι Αμερικανοί θα “βάλουν τις φωνές”. Αλλά εγώ, με προσωπικές ενέργειες, εξομάλυνα το κλίμα. Ο Καραμανλής ευχαρίστησε τους Ρώσους για τα συγκεκριμένα όπλα. Από εκεί και πέρα προχώρησε μια σταθερή συνεργασία με τους Ρώσους. Εμείς μεταφέραμε κρυφά στην Κύπρο δέκα κομμάτια για να την προστατέψουμε, όταν δεν πήγαν οι S300. Εμείς, με μια μυστική αποστολή, μεταφέραμε τους S300 στην Κρήτη. Ο Κληρίδης μας ευχαρίστησε. Η Κύπρος ήταν μέσα στον ενιαίο αμυντικό χώρο με τη Θράκη και το Αιγαίο. Ήταν η πολιτική, που ακολουθούσαμε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Άλκης Κωνσταντινίδης