Τσόμσκι για Τραμπ: «Ένας ανισόρροπος μεγαλομανής»

AFP

O παγκοσμίου φήμης διανοητής και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως έναν «ανισόρροπο μεγαλομανή» του οποίου η ηγεσία οδήγησε τις ΗΠΑ να βρεθούν «εξαιρετικά απροετοίμαστες» μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού.

Eίναι η δεύτερη φορά σε λίγες μέρες που ο Τσόμσκι ασκεί κριτική στον πρόεδρο Τραμπ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Λευκός Οίκος», είπε ο Τσόμσκι, «βρίσκεται στα χέρια ενός ανισόρροπου μεγαλομανή που δεν ενδιαφέρεται παρά για τη δική του δύναμη και τις εκλογικές του προοπτικές». Ο Τραμπ «δεν νοιάζεται για το τι συμβαίνει στη χώρα, τον κόσμο», και εξακολουθεί να βασίζεται στην «κύρια εκλογική του πελατεία, που είναι ο μεγάλος πλούτος και οι ισχυρές εταιρείες».

Η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα συντονισμένο σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που σημαίνει ότι το έθνος θα δει «πολύ περισσότερους» θανάτους από τον Covid-19 πέρα από τους ήδη σχεδόν 100.000 επιβεβαιωμένους, πρόσθεσε.

Φτάσαμε στην τρέχουσα κατάσταση επειδή ο Τραμπ ξεκίνησε τη θητεία του διαλύοντας «ολόκληρο τον μηχανισμό πρόληψης πανδημίας», συμπεριλαμβανομένης της «ακύρωσης προγραμμάτων συνεργασίας με Κινέζους επιστήμονες για τον εντοπισμό πιθανών ιών», δήλωσε ο Τσόμσκι.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην ελλιπή ανταπόκριση είναι ότι το έθνος «βρίσκεται στη μέγγενη του ελέγχου από ιδιώτες». Ένα παράδειγμα είναι η έλλειψη ενός εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. «Είναι το απόλυτο νεοφιλελεύθερο σύστημα, στην πραγματικότητα», είπε.

Ενώ ο Τσόμσκι προέβλεψε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία θα έρθει τελικά «με σοβαρό κόστος», σημείωσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την κλιματική κρίση. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη από το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», προειδοποίησε.

Τα νέα σχόλια του Τσόμσκι στο Γαλλικό ακολουθούν παρόμοιες οργισμένες τοποθετήσεις του κατά της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα στον Guardian, ο Τσόμσκι ρωτήθηκε αν ο Τραμπ ήταν «υπόλογος για θανάτους Αμερικανών».

«Ναι», απάντησε, «αλλά είναι πολύ χειρότερο από αυτό, γιατί το ίδιο ισχύει και διεθνώς. Για να καλύψει τις εγκληματικές του επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού λαού, που συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα, προσπαθεί εναγωνίως να βρει αποδιοπομπαίο τράγο».