Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Τα EBITDA θα υπερβούν τα 900 εκατ. ευρώ το 2018

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, στόχος των ΕΛΠΕ, είναι η ανταγωνιστική, εξωστρεφής, καινοτόμος και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Θα υπερβούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων των Ελληνικών Πετρελαίων το 2018 (EBITDA), ενώ αν οι αγορές δεν είχαν δυσκολέψει στο τέλος, θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο στόχος των ΕΛΠΕ, όπως είπε, είναι η ανταγωνιστική, εξωστρεφής, καινοτόμος και βιώσιμη ανάπτυξη. «Αν είσαι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα ζήσεις, αν δεν μπορείς δεν θα ζήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του ομίλου δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας ισχύουν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανταγωνιστές σε γειτονικές χώρες δραστηριοποιούνται με λιγότερο πιεστικούς όρους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς. Ανέφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις του ομίλου με το Ιράν προς το οποίο, είπε, υπήρχε ένα σημαντικό χρεωστικό υπόλοιπο και με τις πρόσφατες εξελίξεις ο όμιλος είναι, μεν, υποχρεωμένος να διακόψει τη συνεργασία, αλλά είχε ήδη προβλέψει μία τέτοια πιθανή εξέλιξη και είχε σχεδιάσει τον τρόπο αντιμετώπισης.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών. Το 2020, όπως είπε, θα υπάρξει η πλήρης απεξάρτηση των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων από τους πετρελαϊκούς σταθμούς. Την ίδια χρονιά θα ολοκληρωθεί η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας θα υπογραφούν την ερχόμενη Τρίτη στην Κίσσαμο.

Για τη «μεγάλη» διασύνδεση (Αττική – Ηράκλειο) τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι έτοιμη η αναλυτική έρευνα βυθού και είναι σε τελικό στάδιο η μελέτη για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση των δύο διασυνδέσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Μιχάλης Φιλίππου, παρουσίασε τα βήματα για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ενέργειας (target model) το 2019.