ΤτΕ: Στα 140,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο

ΤτΕ: Στα 140,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα υποχώρηση για τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στα 140,5 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίστηκε το απόθεμα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο το ύψος των καταθέσεων είχε διαμορφωθεί στα 148 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, υπολογίζεται πως από το τέλος Νοεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο η συνολική εκροή των καταθέσεων αγγίζει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εκροή καταθέσεων προκαλεί πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία εν μέρει καλύπτεται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ELA. Πλέον, μετά τη χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το όριο άντλησης ρευστότητας από το μηχανισμό αυτό έχει αυξηθεί στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μειώθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Την ίδια ώρα, μείωση κατά 2,5% σημείωσε η χρηματοδότηση των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο,η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 74 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο ήταν θετική κατά 433 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3%, από -3,1% τον Ιανουάριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,4%, από -2,7% τον Ιανουάριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 52 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 0,5% το Φεβρουάριο του 2015, από -7,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 485 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως αρνητική κατά 302 εκατομμύρια ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 3,1% και των καταναλωτικών δανείων κατά 2,8%.