Τζ. Πάϊατ: Ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ο υψηλότερος δεκαετιών

Τζ. Πάϊατ: Ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ο υψηλότερος δεκαετιών
Ακόμη, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν ακόμα στενότερη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα.

Στον ρυθμό της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, ο οποίος είναι ο υψηλότερος δεκαετιών, αναφέρεται σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής” Τζέφρεϊ Πάιατ. Όπως μάλιστα δηλώνει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, “τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα”.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και έμπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει, “η Ελλάδα είναι σημαντικός πάροχος διευκολύνσεων και μας βοηθάει να κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τόσο με πλατφόρμες που παρέχει- και η Σούδα είναι η ναυαρχίδα- όσο και μέσα από διαφορετικές εγκαταστάσεις που τα πρόσφατα χρόνια έχετε δει να χρησιμοποιούμε”.Ο Αμερικανός πρέσβης παράλληλα, κάνει ειδική αναφορά στους κυρίους Α. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Κ. Πιερρακάκη, δηλώνοντας ότι πλέον βρίσκονται σε θέσεις “που πραγματικά μπορούν να υλοποιήσουν πράγματα”. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στον οποίον περιέγραψε ορισμένες από τις ευκαιρίες που βλέπει με αυτή την κυβέρνηση. “Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην ιδανική θέση να πάρουμε μια ήδη πολύ καλή ελληνοαμερικανική σχέση και να την αναβαθμίσουμε στο επόμενο επίπεδο”, αναφέρει.

Ο κ. Πάιατ κάνει αναφορά στις επαφές του ΨΗΠΤΕ Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Μάικλ Κράτσιος, τον επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής προεδρίας για την Πολιτική Επιστήμης και Τεχνολογίας, που θα αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους τομείς τεχνολογίας και startups στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρέσβης προσθέτει ότι και στον τομέα της ενέργειας τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Ο κ. Πάιατ υπενθυμίζει ότι ένα από τα πράγματα που έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπογραφή για τις έρευνες με την ExxonMobil, την Total και τα ΕΛΠΕ στην Κρήτη. Προσθέτει ότι “ήδη συζήτησα με τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είναι πολύ υποστηρικτικός σε αυτή τη συμφωνία”. Τέλος εκφράζει την ελπίδα ότι η ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας θα είναι από τις πρώτες που θα περάσουν από την Βουλή και εύχεται οι έρευνες να είναι επιτυχείς και να λειτουργήσουν ως καταλύτης και για άλλους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.