Τζάκσον Χολ: Με κλειστά χαρτιά προσέρχονται οι κορυφαίοι τραπεζίτες

Τζάκσον Χολ: Με κλειστά χαρτιά προσέρχονται οι κορυφαίοι τραπεζίτες

Οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους για το επόμενο 48ωρο στις ομιλίες Ντράγκι, Γέλεν.

Eυρεία γκάμα θεμάτων απασχολεί τους κεντρικούς αξιωματούχους, τους κρατικούς αξιωματούχους και τους οικονομολόγους, οι οποίοι συναντώνται στην καθιερωμένη ετήσια συνδιάσκεψη του Τζάκσον Χολ στο Κάνσας (Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ).

Ωστόσο οι προσδοκίες για τις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν παραμένουν χαμηλές. Μέχρι στιγμής το μήνυμα που περνάει προς τα έξω είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, στην προσπάθεια για δυναμική ανάπτυξη μετά την κρίση.

Παρόντες στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το 1978 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Κάνσας, θα είναι, μεταξύ άλλων, η Τζάνετ Γέλεν και ο Μάριο Ντράγκι, δηλαδή οι πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αντίστοιχα.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Μάριο Ντράγκι θα χρησιμοποιούσε το Τζάκσον Χολ ως ευκαιρία για να αναγγείλει τη βαθμιαία περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, οι τελευταίες φήμες τον θέλουν να περιορίζεται μόνον στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις στο νομισματικό πεδίο και στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αφότου έχει πρώτα συζητηθεί εντός της Ευρωτράπεζας. Ως εκ τούτου, ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής αναλύσεων της Bremer Landesbank της Βρέμης, εκτιμά ότι δεν θα σταλούν από το Τζάκσον Χολ νέα μηνύματα προς τις αγορές σε σχέση με τη μελλοντική κατεύθυνση της ΕΚΤ. Επιπλέον, ο κ. Χελμάγερ εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά μικρή και η πιθανότητα να γίνουν εκεί σαφείς ανακοινώσεις και από τη Fed σε σχέση με την περαιτέρω αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ.

Τι περιμένουν οι επενδυτές

Παρότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αυτή τη φορά αναμένεται να αποφύγουν σαφείς ενδείξεις για τις νομισματικές πολιτικές, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, περιορίζοντας την ευφορία στις αγορές, και του πεισματικά υποτονικού πληθωρισμού, είναι πιθανό να αναδειχθεί σε σημαντικό θέμα.

«Αυτό είναι το βασικό θέμα για την νομισματική πολιτική σήμερα», επιβεβαιώνει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος στην Allianz. «Αρχίζει πλέον να υπάρχει κάποια ανησυχία γύρω από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δεν υπήρχε πριν από έξι μήνες».

Το επίσημο, αδιάφορο θέμα της φετινής συνάντησης στο Τζάκσον Χόουλ είναι η «Προώθηση μιας Δυναμικής Παγκόσμιας Οικονομίας». Αλλά η κ. Γέλεν έχει επιλεγεί για να απευθύνει ομιλία επάνω στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το θέμα έχει πλέον ακόμη μεγαλύτερη σημασία, με την αποκάλυψη από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed ότι τα μέλη της κεντρικής τράπεζας υπολογίζουν πως «ευπάθειες που σχετίζονται με πιέσεις από τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, έχουν ενισχυθεί από ‘αξιοσημείωτες’ σε ‘αυξημένες’».

Το ερώτημα είναι αν και πόσο άμεσα θα αναφερθεί η κ. Γέλεν στην ένταση μεταξύ χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πληθωρισμού στην ομιλία της. Κάποιοι αναλυτές αναμένουν πως θα εστιάσει στο να σημειώσει πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλές και να υπερασπιστεί το μετά-κρίσης ρυθμιστικό σύστημα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να διαλύσει.

Ωστόσο κάποιοι προβλέπουν πως ταυτόχρονα θα τραβήξει την προσοχή στο γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει αισθητά, πράγμα που υπαινίσσεται τουλάχιστον εμμέσως, ότι τίθεται υπέρ κι άλλης αύξησης επιτοκίων φέτος, «Είναι μια στοχευμένη και εύστοχη ομιλία», επιχειρηματολογεί ο Gregory Peters, ανώτατος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PGIM Fixed Income. «Η φετινή μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική συνάντηση στο Jackson Hole απ’ ότι συνειδητοποιούν πολλοί».

Ο κ. Ελ-Εριάν έχει κατανόηση απέναντι στην προτίμηση των κεντρικών τραπεζών να ξεστρατίζουν προς την πλευρά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά επιχειρηματολογεί πως «δεδομένου του είδους της ανάληψης ρίσκων που βλέπουμε» στις αγορές, η Fed θα έπρεπε να αποδεχθεί την ανεπίσημη εντολή της, να διασφαλίσει ταυτόχρονα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Όταν ο κόσμος λέει κάθε μέρα στις αγορές πως οι κίνδυνοι συσσωρεύονται, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά», σχολιάζει.

Πηγές: Deutsche Welle, Financial Times