Τζέιμι Όλιβερ: Καταρρέει η αυτοκρατορία του διάσημου σεφ

Τζέιμι Όλιβερ: Καταρρέει η αυτοκρατορία του διάσημου σεφ
epa05727649 British chef Jamie Oliver speaks during a panel session in the Congress Hall at the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 18 January 2017. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executives and political leaders in Davos January 17 to 20. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα εστιατόρια του βρίσκονται πλέον σε αναγκαστική διαχείριση, ενώ πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν.

Διάσημος σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίων, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και τηλεοπτικό πρόσωπο. Ο Τζέιμι Όλιβερ προσπάθησε από μικρός να χτίσει μία αυτοκρατορία, κάνοντας αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα, να μαγειρεύει. Καταπιάστηκε με τη μαγειρική στα οκτώ του χρόνια και κατόπιν σπούδασε σεφ στο Λονδίνο. Αφού έλαβε τη μαγειρική του διαπίστευση ως ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο του Antonio Carluccio, εργάστηκε ως βοηθός σεφ στο River Cafe, μέχρι που τον ανακάλυψε το BBC και το 1999 έκανε την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό σόου The Naked Chef. Το πρώτο του βιβλίο έγινε νούμερο 1 σε πωλήσεις στην Βρετανία. Ο Τζέιμι κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Το 2005 ξεκίνησε μία πολύ σημαντική καμπάνια με τον τίτλο «Feed Me Better», με στόχο να κινητοποιήσει τα παιδιά να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να αποφεύγουν το junk food.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, φαίνεται πως τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά για το γνωστό σεφ.

Τον Φεβρουάριο του 2018 η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο 12 από τα 37 υποκαταστήματα της αλυσίδας εστιατορίων «Jamie’s Italian» στο Μπαθ, το Μπρίστολ και το Λονδίνο μεταξύ άλλων πόλεων, μολονότι είχε βάλει τρία εκατ. λίρες τον Δεκέμβριο του 2017 για να τη στηρίξει, ενώ χάθηκαν 450 θέσεις εργασίας. Τα υπόλοιπα στέκονται – προς το παρόν – όρθια μόνον επειδή συμφώνησαν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων να μειώσουν τα ενοίκια. Τα 18 εξ’ αυτών, που πάνε καλύτερα, θα πληρώνουν πλήρες ενοίκιο σε μηνιαία πλέον – κι όχι σε τριμηναία – βάση, ενώ τα άλλα 11 θα πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο κατά 30%.

Ο Τζέιμι Ολιβερ, έναν χρόνο νωρίτερα (2017), είχε κατηγορήσει για το κλείσιμο έξι εστιατορίων το Brexit, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν ελλείψεις λόγω της εμπορικής κατάστασης. Σύμφωνα με νομικά έγγραφα το χρέος των Jamie’s Italian ανέρχεται στα 71,5 εκ. στερλίνες, εκ των οποίων τα 2,2 οφείλονται σε εργαζομένους, τα 30,2 προέρχονται από δάνεια και υπεραναλήψεις και 41,3 οφείλονται σε άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και η HMRC.

Εκπρόσωπος του ομίλου του λέει ότι ανατέθηκε σε κτηματομεσιτικό γραφείο να αποτιμήσει την αξία των δύο εστιατορίων Barbecoa που έστησε ο Όλιβερ στο Λονδίνο με τον Αμερικανό φίλο του Άνταμ Πέρι Λανγκ το 2011. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προτάσεις αγοράς τους από άλλες εταιρείες, αλλά αν πωληθούν τότε θα κινδυνεύσουν 160 θέσεις εργασίας.

Τζέιμι Ολιβερ: Είμαι βαθιά λυπημένος

Με μια λιτή δήλωση ο Τζέιμι Ολιβερ ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν στα εστιατόριά του και δούλεψαν με την καρδιά τους γι’ αυτά. «Είμαι βαθιά λυπημένος από το αποτέλεσμα και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του προσωπικού που έβαλαν την καρδιά τους σε αυτή την επιχείρηση για πάνω από μια δεκαετία. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για όλους», τόνισε ο Τζέιμι Ολιβερ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον Όλιβερ, ο οποίος έχει αγαπηθεί από το κοινό για το στιλ μαγειρικής του, ενώ έχει δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία τα τελευταία 20 χρόνια. Η αλυσίδα Jamie’s Italian επλήγη από την πτώση των πωλήσεων, την αύξηση του κόστους και την απότομη άνοδο των επιχειρηματικών επιτοκίων, καθώς και από κακές κριτικές πελατών σε ορισμένα υποκαταστήματα.

Ως ένα ορισμένο βαθμό τα προβλήματα της αλυσίδας του Βρετανού σεφ αντανακλούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρύτερη αγορά της casual εστίασης. Με την έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την βελτίωση της πορείας της οικονομίας ο κόσμος άρχισε να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε εξόδους για φαγητό, αλλά με την εμφάνιση νέων εστιατορίων αυξήθηκαν τα ενοίκια, οι τιμές των τροφίμων και ο ανταγωνισμός.