Τζέιμς Κουίνσι: Tι πρέπει να ξέρουμε για τον νέο CEO της Coca Cola

Τζέιμς Κουίνσι: Tι πρέπει να ξέρουμε για τον νέο CEO της Coca Cola

Προκλήσεις και ευκαιρίες περιμένουν το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Τζέιμς Κουίνσι.

του Τζον Κελ

Η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Μουχτάρ Κεντ, θα παραιτηθεί τον Μάιο, μετά από οκτώ χρόνια στη θέση.

Τον Κεντ θα διαδεχθεί ο βετεράνος της εταιρείας Τζέιμς Κουίνσι, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος και γενικός διευθυντής. Η αλλαγή συμβαίνει σχεδόν αμέσως μετά από την συνέλευση των μετόχων της Coca Cola τον Απρίλιο. Ο Κεντ, ο οποίος την Παρασκευή το πρωί περιέγραψε την μετάβαση ως την πιο ομαλή αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στην ιστορία της Coca-Cola, θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ιδού πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου:

Η Coca-Cola είχε κακές επιδόσεις επί Κεντ

Μια ματιά στα τελευταία ετήσια αποτελέσματα της Coke δείχνει ότι οι μετοχές της εταιρείας έχουν υπο-αποδώσει τόσο ως προς τις μετοχές αντίστοιχων εταιρειών όσο και ως προς τον δείκτη S&P 500. Εάν ένας επενδυτής είχε επενδύσει 100 δολάρια σε μετοχές της Coca Cola στις 31 Δεκεμβρίου 2010, η επένδυση θα άξιζε 151 δολάρια στο τέλος του 2015.

Αλλά οι αποδόσεις ήταν πολύ καλύτερες για παρόμοιες εταιρείες όπως οι ανταγωνίστριες PepsiCo και Dr Pepper Snapple – με 100 δολάρια επένδυσης, για την ίδια χρονική περίοδο, να αξίζουν 218 δολάρια στο τέλος του 2015. Τα έσοδα επίσης ήταν φτωχά: ανήλθαν στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, αλλά μειώθηκαν σε 44,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ο Κεντ έκανε συμφωνίες: θα δούμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον

Επί Κεντ, η Coca-Cola σύναψε πλήθος συμφωνιών – κυρίως για να εξαγοράσει μερικές από τις συνεργαζόμενες εταιρείες εμφιαλώσεως μετά από δεκαετίες διαχωρισμού της εμφιαλώσεως από την εμπορία και την έρευνα και ανάπτυξη. Το 2010, η Coca-Cola έκανε μια συμφωνία για να αγοράσει τις επιχειρήσεις εμφιαλώσεως βορείου Αμερικής Coca-Cola Enterprises, που της έδωσε σχεδόν πλήρη έλεγχο της εμφιάλωσης στην εν λόγω περιοχή. Έλαβε επίσης συμμετοχές σε άλλες εταιρείες ποτών όπως την Monster Beverage και την Keurig Green Mountain.

Περισσότερες επενδύσεις επί Κουίνσι πιθανότατα θα έχουν τη μορφή μιας μικρής, αρχικής επενδυτικής πολιτικής που θα ακολουθείται από μια πλήρη εξαγορά αργότερα. Φυσικά, η ίδια η Coca-Cola θα μπορούσε να γίνει στόχος. Οι αναλυτές έχουν πει ότι η ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την SABMiller, θα μπορούσε να εξετάσει εξαγορά της Coca-Cola ή της PepsiCo.

Η Coca-Cola πρέπει να κερδίσει μερίδιο αγοράς στην πτωτική αγορά ανθρακούχων αναψυκτικών

Στην βασική αγορά των ΗΠΑ, οι πωλήσεις ανθρακούχων αναψυκτικών υποχωρούν εδώ και 11 συνεχόμενα χρόνια, ζημιώνοντας όλους τους μεγάλους παίκτες καθώς οι καταναλωτές πίνουν περισσότερο εμφιαλωμένο νερό, αρωματισμένα νερά, χυμούς και άλλα ποτά που θεωρούν υγιή. Η Coca-Cola δεν εξαιρείται από αυτή την τάση: το περασμένο έτος ο όγκος πωλήσεων της Diet Coke έπεσε 5,6%, ενώ η πτώση πωλήσεων αντίστοιχων εταιρειών ήταν 1%.

Αναλυτές και εμπειρογνώμονες ποτών συμφωνούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί σχεδόν σίγουρα και υπήρξε κριτική από ορισμένους ότι η εταιρεία έχει αργήσει να διαφοροποιήσει τα έσοδά της πέρα από τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα οποία εξακολουθούν να συνεισφέρουν το 75% των πωλήσεων. Πέρα από τη διαφοροποίηση μέσω συμφωνιών ή ενδοεταιρικής καινοτομίας, η Coca-Cola πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε μια φθίνουσα αγορά.

Αντιμετώπιση νέας φορολογίας

Καθώς οι ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν περάσει χρόνια επικρίνοντας την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και τεχνητών αρωμάτων που περιέχονται σε πολλά αναψυκτικά σήμερα, οι κυβερνήσεις έχουν κινητοποιηθεί και θεωρούν ότι ο κλάδος των αναψυκτικών είναι εύκολος στόχος για φορολόγηση. Η υψηλή φορολογία εδώ και δεκαετίες επηρεάζει τις βιομηχανίες αλκοόλ και καπνού καθώς τα προϊόντα τους θεωρούνται «κακά».

Τώρα, η βιομηχανία αναψυκτικών γίνεται και η ίδια στόχος. Ο λόγος; Τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, οπότε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν τη φορολογία ως έναν τρόπο για να μειώσουν την κατανάλωση και να βοηθήσουν τη δημόσια υγεία.

Ο Κουίνσι έχει σφαιρική αντίληψη

Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες του Κουίνσι είναι η ύπαρξη μεγάλης διεθνούς εμπειρίας. Όταν εντάχθηκε στην εταιρεία το 1996, ο ρόλος του ήταν διευθυντής στρατηγικής μάθησης για τον Όμιλο στη Λατινικής Αμερικής.

Κατά τα επόμενα χρόνια, ο Κουίνσι έλαβε διάφορους ρόλους στη Λατινική Αμερική, υπηρέτησε ως πρόεδρος του τμήματος του Μεξικού, και εργάστηκε επίσης στην Ευρώπη για χρόνια, κυρίως διευθύνοντας τις δραστηριότητες στη Βορειοδυτική Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη συγχώνευση με την Coca-Cola Enterprises και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες εμφιαλώσεως.