Τζεντιλόνι: Αλλάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεχωριστοί δημοσιονομικοί κανόνες ανά χώρα

Τζεντιλόνι: Αλλάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεχωριστοί δημοσιονομικοί κανόνες ανά χώρα
epa05670590 (FILE) A file picture dated 12 July 2016 shows Italian Foreign Minister Paolo Gentiloni (R) at a press conference in the Department of Foreign Affairs in Dublin City, Ireland. According to news reports on 11 December 2016, Gentiloni was appointed new Italian Prime Minister after Matteo Renzi had resigned following a referendum. EPA/AIDAN CRAWLEY

Αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας φαίνεται να προανήγγειλε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι.

Τα προγράμματα κρατικής στήριξης και επενδύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα χρέους πολλών κρατών της ΕΕ πέρα από το όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα θέσει ξεχωριστούς στόχους χρέους για κάθε χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να λάβει πιο αποτελεσματικά μέσα για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.

Ακόμη, απέρριψε την πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, για αύξηση του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη.