Τζέρεμι Χαντ: Δε χρειάζονται ούτε εκλογές, ούτε νέο δημοψήφισμα για το Brexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη συνέχιση των συνομιλιών με το Εργατικό κόμμα για το Brexit αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η Βρετανία δεν χρειάζεται τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ούτε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit αυτήν την περίοδο, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, δεν θα ήταν ανέφικτο να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit με το Εργατικό Κόμμα. Πρόσθεσε όμως ότι είναι «στο πολιτικό DNA» των δύο μεγάλων κομμάτων να μην εμπιστεύονται το ένα το άλλο. Και, όπως είπε, οι ψηφοφόροι θα «σταύρωναν» και τα δύο κόμματα στις βουλευτικές εκλογές, αν δεν κατάφερναν να βρουν μια λύση στο Brexit.

«Οι εκλογές και ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα, επειδή το Brexit διχάζει όλα τα κόμματα», είπε ο Χαντ μιλώντας σε ένα φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα έθετε κάποια στιγμή προς συζήτηση την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ο υπουργός απάντησε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θέλει μια τέτοια λύση. Πρόσθεσε ότι μετά το Brexit η Βρετανία θα χρειαστεί μια μεταναστευτική πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Εργατικό κόμμα για την εξεύρεση συναίνεσης στο Brexit, στη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε επίσης ότι είναι «επιτακτική» η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ μέχρι την θερινή διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου, που συνήθως ξεκινά τον Ιούλιο.

«Οι υπουργοί που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις παρουσίασαν τις λεπτομέρειες των συμβιβασμών που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει για να εξασφαλίσει μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Βρετανία να φύγει από την ΕΕ με μία συμφωνία, το συντομότερο δυνατό. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε τη συνέχιση των συνομιλιών με το Εργατικό κόμμα για να δει τι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, συμφωνήθηκε ότι είναι επιτακτικό να φέρει το νομοσχέδιο για την συμφωνία αποχώρησης έγκαιρα, ώστε να λάβει τη βασιλική έγκριση μέχρι τη θερινή διακοπή του κοινοβουλίου» είπε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σχετικά με το υπουργικό συμβούλιο.