Τζέρι Ράις: Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ

Τζέρι Ράις: Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ
epa03316193 An illustration showing a Greek flag projected onto a Greek one euro coin in Schwerin, Schwerin, Germany, 24 July 2012. International creditors will on 24 review Greece's troubled austerity programme at a time of renewed concern about the country's future in the eurozone. The new conservative-led coalition government is scrambling to come up with 2.5 billion euros (3 billion dollars) more in savings to meet the target of 11.5 billion euros set by the European Union and the International Monetary Fund (IMF) for 2013 and 2014. Among the measures recommended by the Center of Planning and Economic Research (KEPE) pension cuts worth an estimated total of 5.1 billion euros. EPA/JENS BUETTNER

Η πρόωρη αποπληρωμή θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας, καθώς τα δάνεια του Ταμείου έχουν υψηλό επιτόκιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal σχετικά με το αν η Αθήνα έχει ενημερώσει το Ταμείο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Τζέρι Ράις σημείωσε ότι «η πρόωρη αποπληρωμή είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων δεν θα επηρεάσει την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί κανονικά.

Αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το οποίο είχε συζητηθεί και στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο Τζέρι Ράις δεν εμφανίστηκε να προτρέχει και παρέπεμψε στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει το Ταμείο την ερχόμενη Τρίτη. «Η ανάγκη ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία είναι σημαντικό ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.