Τζέρομ Πάουελ: Θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε αυξήσει τα επιτόκια «λίγο νωρίτερα»

Τζέρομ Πάουελ: Θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε αυξήσει τα επιτόκια «λίγο νωρίτερα»
epa09497868 Jerome Powell, chairman of the U.S. Federal Reserve, listens during a House Financial Services Committee hearing in Washington, D.C., USA, 30 September 2021. The Treasury secretary this week warned in a letter to congressional leaders that her department will effectively run out of cash around 18 October unless Congress suspends or increases the debt limit. EPA/Al Drago / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποκαλώντας τις σταθερές τιμές «τον θεμέλιο λίθο» της οικονομίας, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι η μάχη της Fed για να ελέγξει τον πληθωρισμό «θα εμπεριέχει κάποιο πόνο».

Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν ως Fed είχαμε αρχίσει την αύξηση επιτοκίων λίγο νωρίτερα, εκτίμησε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ, λίγο μετά την επικύρωση της δεύτερης τετραετούς θητείας του στην ηγεσία της Federal Reserve από τη Γερουσία της χώρας.

Αποκαλώντας τις σταθερές τιμές «τον θεμέλιο λίθο» της οικονομίας, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι η μάχη της Fed για να ελέγξει τον πληθωρισμό «θα εμπεριέχει κάποιο πόνο», σε σχέση με τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων, με το σενάριο μιας συνέχισης της ανόδου των τιμών να είναι χειρότερο.

Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η αύξηση επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Τράπεζας θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης, εάν όμως τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν δείξουν ανταπόκριση, «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Fed.