«Τζιχάντ παντού» ζήτησε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους

«Τζιχάντ παντού» ζήτησε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δήλωσε ότι η εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης του θα αποτύχει.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους κάλεσε τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα του στο οποίο ισχυρίζεται ότι το «Χαλιφάτο» που έχει ιδρύσει έχει επεκταθεί σε άλλες πέντε χώρες, πέραν του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι υποστηρίζει επίσης ότι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσής του από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έχουν αποτύχει και ζητά από τους μουσουλμάνους να προκαλέσουν “ηφαίστεια του τζιχάντ” σε όλον τον κόσμο.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος αυτού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Η φωνή που ακούγεται είναι παρόμοια με εκείνη σε μια άλλη ομιλία που έκανε ο Μπαγκντάντι σε ένα τέμενος της Μοσούλης, τον περασμένο Ιούλιο. Εκείνη ήταν και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε και μίλησε δημοσίως.

Στο ηχογραφημένο μήνυμα ο Μπαγκντάντι ζητά από τους υποστηρικτές του στη Σαουδική Αραβία να πολεμήσουν εναντίον των ηγετών της χώρας αυτής που έχει ενταχθεί στον συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Ω, τέκνα του αλ Χαραμέιν (…) η κεφαλή του φιδιού και το προπύργιο της αρρώστιας είναι εκεί (…) τραβήξτε τα σπαθιά σας και χωρίστε από τη ζωή, επειδή δεν πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για τους Σαλούλ», ακούγεται να λέει, χρησιμοποιώντας μια υποτιμητική έκφραση για τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας.

Το «αλ Χαραμέιν» είναι αναφορά στους δύο ιερότερους τόπους του Ισλάμ, τη Μέκκα και τη Μεδίνα, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ηχογραφήθηκε η ομιλία αυτή. Ωστόσο, ο Μπαγκντάντι κάνει μια αναφορά στην ανακοίνωση της 7ης Νοεμβρίου εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι ενέκρινε την αποστολή 1.500 στρατιωτών στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία και τον Ιούνιο ίδρυσε ένα «χαλιφάτο» στην περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του. Στο μήνυμά του ο ηγέτης των τζιχαντιστών υποστηρίζει ότι έχει δεχτεί τους όρκους πίστης υποστηρικτών του από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία και την Αλγερία. «Σας ανακοινώνουμε την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους σε νέες χώρες, στις χώρες αλ Χαραμέιν, Υεμένη, Αίγυπτο, Λιβύη και Αλγερία (…). Ανακοινώνουμε ότι αποδεχτήκαμε τους όρκους υποταγής των αδελφών μας που μας ορκίστηκαν πίστη σε αυτές τις χώρες (…) και τον διορισμό κυβερνητών», είπε, μιλώντας επί μακρόν για την επέκταση της δράσης της οργάνωσής του.

Μολονότι υπάρχουν οργανώσεις και σε άλλες χώρες που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όπως στον Λίβανο, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ο Μπαγκντάντι αναφέρθηκε μόνο στις πέντε προαναφερόμενες, ενδεχομένως επειδή σε αυτές οι υποστηρικτές του είναι περισσότεροι και θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (…) πυροδοτήστε τα ηφαίστεια του τζιχάντ παντού. Φωτίστε τη γη με φωτιά εναντίον όλων των δικτατόρων», συνέχισε.

Αναφερόμενος στις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων της οργάνωσής του στη Συρία και το Ιράκ, τις χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη αποτυχία». «Παρ’ ότι αυτή η σταυροφορία είναι η πιο σκληρή απ΄ όλες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποτυχία (…). Βλέπουμε την Αμερική και τους συμμάχους της να τρέμουν από τον φόβο, την αδυναμία, την ανικανότητα και την αποτυχία», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αποδυναμώσει και τελικά να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αναδιαμόρφωσε τον χάρτη της Μέσης Ανατολής καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις και επιβάλλοντας σε αυτές τη ριζοσπαστική ερμηνεία του σουνιτικού Ισλάμ.

Τον Ιούνιο, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύτηκε επίσης ότι θα λάβει «όλα τα μέτρα» για να προστατεύσει τη χώρα του από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». Τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες, 1.000 άνδρες της εθνοφρουράς και τρία ελικόπτερα έχουν μετακινηθεί στα σύνορα, κοντά στην πόλη Αράρ, μετά την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Αναφερόμενος στην Υεμένη, όπου τον Σεπτέμβριο οι σιίτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά αναγκάζοντας σε παραίτηση την κυβέρνηση, ο Μπαγκντάντι είπε: «Στρατιώτες της Υεμένης, να είστε σκληροί με τους Χούτι, είναι άπιστοι και αποστάτες. Πολεμήστε τους και νικήστε τους».

Ο Μπαγκντάντι έδωσε συγχαρητήρια στους υποστηρικτές του στο Σινά επειδή, όπως είπε, ξεκίνησαν τζιχάντ εναντίον των «δικτατόρων της Αιγύπτου» και κάλεσε τους οπαδούς του στη Λιβύη, την Αλγερία και το Μαρόκο να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από κοσμικά κόμματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters