Τζο Μπάιντεν: Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί

Τζο Μπάιντεν: Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί
epa09777358 US President Joe Biden provides an update on the situation in Russia and Ukraine, from the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 February 2022. EPA/Chris Kleponis / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ διά ζώσης αύριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε ηγέτες χωρών της Ασίας ότι οι αμερικανικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση.

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα και θα μιλήσουν ανοικτά για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και της διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν καταδίκασε επίσης τη «βίαιη και άδικη» εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πυραυλικές δοκιμές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, και κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να ακολουθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο συμφώνησε με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Μπάιντεν δήλωσε στη σύνοδο ότι «οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν με δυναμικό τρόπο….διατηρώντας ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας και διασφαλίζοντας ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση.

Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας φιλοξενεί επίσης τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας αυτή την εβδομάδα, ενόψει της οποίας ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες στο Μπαλί και στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ στα τέλη της εβδομάδας, καθώς επίσης οι δεσμεύσεις για το κλίμα, η επισιτιστική ασφάλεια και οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Δεκαοχτώ χώρες που αντιστοιχούν στο ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας συμμετείχαν στη σημερινή Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών-μελών της ASEAN, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι: Η Ταϊβάν, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Βόρεια Κορέα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ διά ζώσης αύριο, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία έρχεται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας, ενόψει της ετήσιας συνόδου των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20).

Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης στο εσωτερικό της χώρας του, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.

«Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό. Γνωρίζω τον Σι Τζινπίνγκ, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», δήλωσε σήμερα ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την αμερικανική Γερουσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πραγματοποιεί σειρά ταξιδιών με στάσεις στη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο και τη συνεδρίαση της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη πριν από τη G20, ευελπιστεί να δημιουργήσει «τη βάση για μια σχέση» με την Κίνα και να διασφαλίσει ότι υπάρχουν κανόνες που θα λειτουργούν δεσμευτικά για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα πως δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε θεμελιώδεις παραχωρήσεις όταν συναντήσει τον Σι και ότι επιθυμεί και οι δυο τους να ορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους και να επιλύσουν σημεία σύγκρουσης.

Από τη συνάντηση είναι απίθανο να προκύψουν απτά αποτελέσματα και δεν αναμένεται κάποια κοινή δήλωση, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση που έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με σειρά θεμάτων -από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία.

Ο Μπάιντεν και ο Σι, που έχουν επικοινωνήσει πέντε φορές μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσύνδεσης από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, είχαν την τελευταία διά ζώσης τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα.

«Αυτή η διά ζώσης συνάντησης αποτελεί ευκαιρία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης του ανταγωνισμού», σχολίασε η Μπόνι Γκλέιζερ, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ασία στο German Marshall Fund.

Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, έχοντας διανύσει μαζί σε ταξίδια πάνω από 17.000 μίλια (περίπου 27.300 χιλιόμετρα) και έχοντας περάσει 78 ώρες σε συναντήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Μπάιντεν. Ταξίδεψαν μαζί στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 όταν και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους.