Τζο Μπάιντεν: Το προσχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου

Τζο Μπάιντεν: Το προσχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου
United States President Joe Biden, right, conducts a joint press conference with Chancellor Dr. Angela Merkel of Germany, left, in the East Room of the White House in Washington, DC on Thursday, July 15, 2021. Chancellor Merkle is at the White House for a working visit. Credit: Alex Edelman / Pool via CNP (Photo by Alex Edelman - Pool via CNP / Consolidated News Photos / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που συμμετείχε στη σύνοδο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα είναι από τις πρώτες που θα υπογράψουν τη συμφωνία.

Λίγες εβδομάδες πριν από την COP26, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα προσχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, καλώντας όλον τον κόσμο να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

«Εργαζόμαστε με την ΕΕ και με άλλους εταίρους (…) για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020» είπε ο Μπάιντεν στη διαδικτυακή σύνοδο του Φόρουμ Μεγάλων Οικονομιών (MEF) στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και οι ηγέτες πολλών χωρών.

«Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα περιορίσουμε την ταχύτητα με την οποία υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, αλλά θα έχουμε και άλλα, σημαντικά οφέλη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον στόχο «φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που συμμετείχε στη σύνοδο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα είναι από τις πρώτες που θα υπογράψουν τη συμφωνία.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα, συγκεκριμένα μέτρα για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού, όπως είναι η υπόσχεση να μειώσουν κατά 50-52% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είπε ότι αποτελούν ένα «συναγερμό για την ανθρωπότητα» και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο «όλοι να δράσουν αμέσως» για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Μπάιντεν συγκάλεσε αυτή τη σύνοδο, χωρίς τη συμμετοχή των ηγετών της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα οι χώρες ενόψει της COP26, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.