Τζόνσον: «Η έξοδος από την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί “χωρίς βιασύνη”»

Τζόνσον: «Η έξοδος από την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί “χωρίς βιασύνη”»

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από το απίστευτο και αδιαφανές σύστημα νομοθεσίας της ΕΕ, δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης του Brexit.

Ο επικεφαλής της παράταξης του Brexit Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει πως η έξοδος από την ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιηθεί “χωρίς βιασύνη” και επιχειρεί να καθησυχάσει τους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό και τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Daily Telegraph και στο οποίο υποστηρίζει πως η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ο Τζόνσον καλεί επίσης τους υποστηρικτές του Brexit να “κατασκευάσουν γέφυρες” μ’ αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που άφησε τη χώρα βαθιά διχασμένη, ενώ παράλληλα υποβάθμισε την προοπτική να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία.

“Η μόνη αλλαγή -και δεν θα γίνει με βιασύνη- είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από το απίστευτο και αδιαφανές σύστημα νομοθεσίας της ΕΕ”, γράφει ο Μπόρις Τζόνσον στο άρθρο του στην Daily Telegraph.
“Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν σ’ αυτή τη χώρα θα γίνουν πλήρως σεβαστά και το ίδιο θα συμβεί με τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ”, διαβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

“Οι Βρετανοί θα εξακολουθήσουν να μπορούν να πηγαίνουν να εργάζονται στην ΕΕ, να ζουν εκεί, να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να αγοράζουν σπίτια και να εγκαθίστανται σ’ αυτά”, δήλωσε.

“Θα υπάρξει μια εντατική ευρωπαϊκή συνεργασία που θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω σε πολυάριθμους τομείς: τις τέχνες, τις επιστήμες, τα πανεπιστήμια, την προστασία του περιβάλλοντος”, συνέχισε.

Ο Τζόνσον κάλεσε τους υποστηρικτές του Brexit να “κατασκευάσουν γέφυρες” με τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ: “Έχουμε μια μικρή πλειοψηφία και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να καθησυχάσουμε αυτούς που ήθελαν να παραμείνουν. Οφείλουμε να στραφούμε προς αυτούς, να επουλώσουμε τις πληγές, να κατασκευάσουμε γέφυρες, επειδή ορισμένοι αισθάνονται απογοήτευση, απώλεια, σύγχυση”, πρόσθεσε.

“Το κλίμα ανησυχίας είναι κατανοητό”, πρόσθεσε, λόγω των προειδοποιήσεων για τις συνέπειες της εξόδου που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της εκστρατείας, εκτιμώντας ότι ήταν “σε μεγάλο βαθμό υπερβολές”.

Απαντώντας στην Σκωτσέζα πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον, η οποία θεωρεί “πολύ πιθανό” ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς της, η οποία τάχθηκε σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ο Τζόνσον υπογράμμισε: “Είχαμε ήδη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014 και δεν βλέπω μεγάλη επιθυμία να έχουμε ένα άλλο σύντομα.

Καλύτερα να είμαστε μαζί για να εγκαθιδρύσουμε μια καλύτερη σχέση με την ΕΕ, βασισμένη στις ελεύθερες συναλλαγές και τη σύμπραξη”.