Τζορτζ Γιανκόπουλος: O Ελληνοαμερικάνος επιστήμονας πίσω από το κοκτέιλ αντισωμάτων που λαμβάνει ο Τραμπ

Τζορτζ Γιανκόπουλος: O Ελληνοαμερικάνος επιστήμονας πίσω από το κοκτέιλ αντισωμάτων που λαμβάνει ο Τραμπ
1_Regn_About_v4b
«Θα έδινα στον εαυτό μου αυτό το φάρμακο, αν είχα μολυνθεί από τον Covid -19 και θα το έδινα και σε κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο. Και αυτό είναι ένα είδος ορίου που έχουμε θέσει για το αν πιστεύουμε πραγματικά ότι έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικό», δηλώνει ο Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, ο συνιδρυτής της φαρμακευτικής Regeneron, βρίσκεται πίσω από το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων που λαμβάνει ο Τραμπ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του ιού και να βελτιώνει τα συμπτώματα στους ασθενείς. Με βάση την κλινική μελέτη που έγινε σε λιγότερους από 300 ασθενείς, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε εκείνους που δεν είχαν ήδη αναπτύξει φυσική ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει, μείωσε τα επίπεδα του κορωνοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η FDA μπορεί να χορηγήσει τέτοια άδεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτού ένα φάρμακο ολοκληρώσει τον τυπικό κύκλο δοκιμών που χρειάζονται για την κανονική άδεια κυκλοφορίας.

Η θεραπεία αντισωμάτων REGN-CoV-2 ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία (άρα έχουν υψηλό ιικό φορτίο), καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορωνοϊού. Η Regeneron δεν έκανε γνωστό πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και γι’ αυτές τις δύο άλλες μελέτες, πάντως οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές.

Με βάση την κλινική μελέτη που έγινε σε λιγότερους από 300 ασθενείς, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε εκείνους που δεν είχαν ήδη αναπτύξει φυσική ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο 275 ασθενείς από τους 1.000 που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη συγκεκριμένη κλινική μελέτη, αλλά φαίνεται ότι είναι «πολύ ελπιδοφόρα», όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές. Η θεραπεία με το κοκτέιλ των αντισωμάτων έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα όσον αφορά και στην ελάττωση της ανάγκη για νοσηλεία μεταξύ των ασθενών που στην αρχή δεν είχαν αρκετά σοβαρή νόσο ώστε να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όμως, οι αριθμοί σε αυτήν την πρώιμη ανακοίνωση είναι μικροί και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους κριτές.

«Θα έδινα στον εαυτό μου αυτό το φάρμακο, αν είχα μολυνθεί από τον Covid -19 και θα το έδινα και σε κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο. Και αυτό είναι ένα είδος ορίου που έχουμε θέσει για το αν πιστεύουμε πραγματικά ότι έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικό», σημείωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία προτιμήθηκε από την ιατρική ομάδα του Τραμπ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της είναι προσωπικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι Πρόεδρος, μέτοχος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories, είναι ο πρώτος επικεφαλής R & D στην φαρμακευτική βιομηχανία, που έγινε δισεκατομμυριούχος.

Είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο, που μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα όπως τα Arcalyst, EYLEA, ZALTRAP και από την αρχή της πανδημίας ξεκίνησε να εργάζεται ακατάπαυστα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19.

Διαβάστε όλο το άρθρο για τον Τζορτζ Γιανκόπουλος στο Fortune Greece εδώ.