Τζορτζ Σόρος: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από διάσωση και ριζική ανανέωση

Τζορτζ Σόρος: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από διάσωση και ριζική ανανέωση
Photo:

Η ΕΕ, γράφει, έχει μετατραπεί σε έναν οργανισμό όπου η ευρωζώνη αποτελεί τον εσωτερικό πυρήνα και τα άλλα μέλη έχουν υποβιβασθεί σε κατώτερες θέσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αντιμετωπίζει μία «υπαρξιακή κρίση» και ότι δεν πρέπει να επιτρέψει στις παρατεταμένες συνομιλίες για το Brexit να αποτρέψουν την προσοχή από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει για να επανεφεύρει τον εαυτό της.

«Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανάγκη και από τα δύο, από διάσωση και ριζική ανανέωση. Η διάσωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να προηγηθεί της υπαρξιακής απειλής. Αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, η ανανέωση της υποστήριξης που κάποτε είχε η ΕΕ δεν είναι λιγότερο κρίσιμη», γράφει ο Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του για το Project Syndicate.

Η διαπραγμάτευση του χωρισμού από την Βρετανία θα αποσπάσει την προσοχή της ΕΕ από την δική της υπαρξιακή κρίση και οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να διαρκέσουν περισσότερο από τα δύο χρόνια που έχουν αναγγελθεί, προειδοποιεί ο Σόρος, ο οποίος θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να διαρκέσουν μία πενταετία και καλεί την Ενωση να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό πνεύμα, αλλά ταυτόχρονα να φροντίσει να γίνει και πάλι ελκυστική για τους ανθρώπους, κυρίως για τις νεότερες γενιές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει, έχει μετατραπεί σε έναν οργανισμό όπου η ευρωζώνη αποτελεί τον εσωτερικό πυρήνα και τα άλλα μέλη έχουν υποβιβασθεί σε κατώτερες θέσεις.

«Η αντικατάσταση μίας Ευρώπης “πολλών ταχυτήτων” με μία Ευρώπη “πολλαπλών διαύλων” που θα επιτρέπει στα μέλη ένα ευρύτερο φάσμα δημοκρατικών επιλογών μπορεί να αποβεί ευρέως επωφελής», γράφει ο Τζορτζ Σόρος.

Κάνοντας την διαπίστωση ότι στην σημερινή κατάσταση πραγμάτων οι χώρες μέλη επιθυμούν την επιβεβαίωση της εθνικής τους κυριαρχίας περισσότερο από την εκχώρηση κυριαρχίας, προτείνει βήματα προς τρεις τομείς: την εδαφική διάσπαση (Brexit), την προσφυγική κρίση και την απουσία οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόχο, ο Σόρος δηλώνει ότι ελπίζει πως η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, του μοναδικού φιλοευρωπαίου προεδρικού υποψήφιου, προέδρου της Γαλλίας, σε συνδυασμό με τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ένα φιλοευρωπαϊκό momentum , το οποίο «μπορεί να είναι αρκετά ισχυρό για να ξεπερασθεί ο μέγιστος κίνδυνος: μία τραπεζική και προσφυγική κρίση στην Ιταλία» .

Ο Τζορτζ Σόρος εκφράζει την ικανοποίησή του για τα σκληρά λόγια που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες κατηγορούνται ότι έχουν πάρει τον δρόμο του αυταρχισμού.

«Θαυμάζω τον θαρραλέο τρόπο με τον οποίο οι Ούγγροι αντιστάθηκαν στον δόλο και την διαφθορά του μαφιόζικου κράτους που έχει εγκαθιδρύσει ο Ορμπάν και θεωρώ ενθαρρυντική την ενεργητική απάντηση που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις προκλήσεις που προέρχονται από την Ουγγαρία και την Πολωνία».