UBS-Credit Suisse: Ο «γάμος ανάγκης» για να αποσοβηθεί κρίση

UBS-Credit Suisse: Ο «γάμος ανάγκης» για να αποσοβηθεί κρίση
Swiss flag displayed on a laptop screen, UBS logo displayed on a laptop screen, an illustrative stock chart displayed on a laptop screen and Credit Suisse logo displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on March 19, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το ιστορικό τραπεζικό deal και το στοίχημα για τη σταθεροποίηση των αγορών - Η πρώτη αντίδραση μετά την «ένεση εμπιστοσύνης».

Η ιστορική συμφωνία για τη διάσωση της Credit Suisse κερδίζει εντυπώσεις αλλά θα κριθεί στο μέλλον, όπως φαίνεται από την «χλιαρή» υποδοχή που επιφύλαξαν στο νέο οι αγορές κατά το άνοιγμα.

Οι επενδυτική συμπεριφορά στα ασιατικά χρηματιστήρια χαρακτηρίστηκε επιφυλακτική από τους αναλυτές, καθώς τα προβλήματα παραμένουν ειδικά στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ. Εξάλλου, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, ήρθε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της First Republic Bank από την S&P.

Επομένως, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα όπως και σε συνέχεια της διάσωσης της Credit Suisse, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο τι επιπτώσεις θα υπάρχουν από τη συμφωνία για επενδυτές και εργαζόμενους.

Το μελάνι εξάλλου είναι νωπό στη συμφωνία για την εξαγορά της από την UBS έναντι 3 δισ. δολ.. Προηγήθηκαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο με τη μεσολάβηση των ρυθμιστικών αρχών προκειμένου να αποσοβηθεί μια κρίση τύπου Lehman Brothers, που απειλούσε το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας αλλά και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μετά και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες το βράδυ και ακολούθησε ένα μπαράζ θετικών σχολίων και δηλώσεων από κυβερνητικούς και τραπεζικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, χαιρέτισε την ταχεία αντίδραση των ελβετικών αρχών που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των συνθηκών κανονικότητας στην αγορά και θα επιτρέψουν την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σύμφωνα με την κ. Lagarde, ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα.

Οι όροι της συμφωνίας 

Σημειώνεται ότι της τελικής συμφωνίας είχε προηγηθεί πρόταση για τίμημα 2 δισ. δολ., ενώ η άλλη βιώσιμη λύση που υπήρχε στο τραπέζι ήταν πλήρης ή μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse. Με βάση τη συμφωνία η σχέση ανταλλαγής προσδιορίζεται σε 22,48 μετοχές της Credit Suisse για μία μετοχή της UBS ή τίμημα 0,76 ελβετικά φράγκα για κάθε μετοχή της Credit Suisse, με σημαντικό discount από το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή (1,86 ελβετικά φράγκα). Επίσης ομόλογα Additional Tier I της Credit Suisse, αξίας 16 δισ. φράγκων, διαγράφονται. Πρόκειται για τίτλους που έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν ζημίες από τις τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι το deal UBS-Credit Suisse έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες στο πλαίσιο του «κατεπείγοντος». Στόχος είναι να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που θα «αιμοδοτήσει» τη συμφωνία με 100 δισ. ελβετικά φράγκα, δεδομένου ότι η στήριξη που παρείχε νωρίτερα ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων απέτυχε να σταματήσει την κρίση. Επιπλέον 9 δισ. ελβετικά φράγκα θα παρασχθεί ως κρατική εγγύηση για ανάληψη ζημιών.

Η ιστορία 167 ετών και τα μεγέθη

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη ότι η Credit Suisse μετρά 167 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Ιδρύθηκε το 1856 για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού συστήματος της Ελβετίας. Εξέδωσε δάνεια που βοήθησαν στη δημιουργία του ηλεκτρικού δικτύου της Ελβετίας και του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος ενώ από τo 1900 άρχισε να επεκτείνεται στη λιανική τραπεζική. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι η Saudi National Bank (9,88%), η Qatar Investment Authority και η BlackRock (με περίπου 5% η καθεμία) και άλλοι μέτοχοι με μικρότερα μερίδια.

Επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες τράπεζες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά στη συνέχεια άρχισε να συρρικνώνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες, με παράλληλες περικοπές προσωπικού και κόστους. Βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνών ερευνών για φοροαποφυγή, οι οποίες κατέληξαν σε πρόστιμα 2,6 δισ. δολ. για την περίοδο 2008 έως 2012 ενώ το 2021, με βάση δημοσιευμένα στοιχεια, είχε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 1,6 τρισ. ελβετικών φράγκων.

Ας σημειωθεί ότι το 2022 η Credit Suisse εμφάνισε ζημία 7,9 δισ. δολ. ενώ η UBS πραγματοποίησε κέρδη 7,6 δισ. δολ.. Μετά την εξαγορά η UBS θα διαθέτει παγκόσμιες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία 5 τρισ. δολ. και θα είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher, σε συνέχεια της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: