UBS για ελληνικές τράπεζες: Καλύτερo των εκτιμήσεων το Q1 2025 – Περιθώριο ανόδου ως 30%
- 14/05/2025, 11:32
- SHARE

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η ελβετική UBS, λαμβάνοντας υπόψη τις αποτιμήσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2025.
Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2025 σηματοδότησε ένα ισχυρό ξεκίνημα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Ως εκ τούτου η UBS αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη του 2025: Alpha +3,0%, Eurobank +3,8%, ΕΤΕ +2,7% και Πειραιώς +2,2%. Οι επιδόσεις αυτές υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα υπερβούν τα επιχειρησιακά τους πλάνα.
Το πρώτο τρίμηνο έδειξε ότι ο ανοδικός κύκλος της εταιρικής πιστωτικής επέκτασης παραμένει ισχυρός, καθώς το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων εταιρικών δανείων των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση, μετά από ένα πολύ δυνατό τέταρτο τρίμηνο του 2024, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση 18,5%.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στο επίκεντρο – Οι διοικήσεις επιβεβαιώνουν την καθοδήγηση για το 2025
Όπως αναμενόταν, σημειώνει η ελβετική τράπεζα, η καθοδική πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους έχει ξεκινήσει, με το πρώτο τρίμηνο να αντικατοπτρίζει μεγάλη πτώση στο μέσο επιτόκιο Euribor (-137 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση). Ωστόσο, οι διοικήσεις επανέλαβαν την καθοδήγηση για τα NII του 2025. Η ευαισθησία των τραπεζών στα επιτόκια έχει βελτιωθεί ελαφρώς για τις Πειραιώς και Eurobank, με την Alpha να εμφανίζει τη μικρότερη ευαισθησία (χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ των άλλων τριών). Βλέπουμε σταθερά NII για την Alpha το 2025 (εκτίμηση UBS: +1% ετήσια μεταβολή) και για τη Eurobank (+1,7% ετήσια), η οποία επωφελείται από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ αναμένεται πτώση για την ΕΤΕ (-10,5%) και την Πειραιώς (-8,7%) λόγω υψηλότερης βάσης.
Διαχείριση κεφαλαίου: Ισορροπία μεταξύ διανομών και εξαγορών
Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, παραμένουν ισχυρά, καθώς οι διανομές δεν επαρκούν για να απορροφήσουν την οργανική δημιουργία κεφαλαίου, παρά τη σχετικά σταθερή πιστωτική επέκταση. Η ΕΤΕ ξεχωρίζει, καθώς ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο 18,7%, παρά την πρόβλεψη για διανομή 60% των κερδών.
Οι εξαγορές έρχονται στο προσκήνιο, με τoν δείκτη CET1 της Eurobank να υποχωρεί στο 15,2% λόγω της μεγάλης εξαγοράς της HBC (η τράπεζα εξετάζει επιπλέον εξαγορές σε Βουλγαρία και Λουξεμβούργο), την Alpha να προβλέπεται να απορροφήσει περίπου 60 μονάδες βάσης λόγω Astrobank και Axia, και την Πειραιώς να διαθέτει σχεδόν όλο το πλεονάζον κεφάλαιό της (~150 μονάδες βάσης) για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (με δυνατότητα μείωσης του κόστους κατά 50 μονάδες βάσης αν εφαρμοστεί ο «Δανέζικος συμβιβασμός»).
Η πριμοδότηση κινδύνου συνεχίζει να υποχωρεί – Περιθώριο περαιτέρω αποτίμησης
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τα αποτελέσματα, η UBS αύξησε τις τιμές-στόχους κατά 3–12%, βλέποντας πλέον περισσότερο περιθώριο ανόδου για τη Eurobank, η οποία έχει υστερήσει έναντι των υπολοίπων τραπεζών στην πρόσφατη ανοδική πορεία, ενώ προσφέρει ελκυστικό συνδυασμό ανάπτυξης και διανομών κατά την άποψή μας.
Η Alpha Bank παρουσιάζει την πιο ισχυρή προοπτική αύξησης κερδών ανά μετοχή, ενισχυόμενη από τις επαναγορές μετοχών (εκτίμηση UBS: +13% ετησίως για τρία χρόνια), αν και έχει τη χαμηλότερη αποδοτικότητα. Η Πειραιώς διατηρεί περιθώριο περαιτέρω αποτίμησης λόγω σχετικά ελκυστικής αποδοτικότητας, αν και έχει περιορισμούς κεφαλαίου.
Αρέσει η ΕΤΕ για τον συνδυασμό υψηλής αποδοτικότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκπλήξει θετικά μέσω υψηλότερων διανομών. Συνολικά, «θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να τυγχάνουν σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Σε αυτό το πλαίσιο, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στα 3 ευρώ (από 2,55 ευρώ), που συνεπάγεται ανοδικό περιθώριο 18%, για τη Eurobank στα 3,30 ευρώ (από 2,59 ευρώ), που συνεπάγεται ανοδικό περιθώριο 27%, για την Πειραιώς είναι στα 6,7 ευρώ, από 5,40 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 24%, και την Εθνική Τράπεζα στα 12,2 ευρώ από 10,11 ευρώ (+20%).