UBS: Ύφεση τουλάχιστον 10% και εκτίναξη του χρέους στην Ελλάδα

UBS: Ύφεση τουλάχιστον 10% και εκτίναξη του χρέους στην Ελλάδα
epa08146957 (FILE) - The logo of Swiss investment bank and financial services company UBS is seen at a bank's branch in St. Moritz, Switzerland, 29 November 2018 (reissued 21 January 2020). UBS released their 4th quarter and full year 2019 results on 21 January 2020, saying their 2019 net profit stood at 4.3 billion USD. EPA/MATTIA SEDDA *** Local Caption *** 54920344 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε σημείωμα της η ελβετική τράπεζα UBS αναφέρει ότι η φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ πιθανότατα θα είναι κοντά στο 10%, και ίσως ακόμη μεγαλύτερη.

Ο οίκος επικαλείται το βαρύ οικονομικό κόστος της πανδημίας, η επίδραση της οποίας οποία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί στον πιο σημαντικό οικονομικό κλάδο της χώρας, τον τουρισμό, καθώς τα περισσότερα σχετικά έσοδα αυτό το καλοκαίρι μπορεί να χαθούν.

Η UBS πιστεύει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 200% φέτος, κάτι που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας στο ειδικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) αποτελεί κρίσιμη υποστήριξη.

Αυτό το γεγονός, καθώς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού χρέους έχει τη μορφή των μακροχρόνιων δανείων και η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι με μετρητά, υποστηρίζουν την τρέχουσα πιστωτική αξιολόγηση και τις σταθερές προοπτικές της χώρας, καταλήγει η UBS, ενώ περιμένει τη Moody’s στις 8 Μαΐου.